Dlaczego warto jeść jajka?
W ostatnim czasie o jajkach wiele się mówi - niestety, głównie ze względu na ogromny wzrost cen tego produktu. Jednak okazuje się, że czasem warto wydać nieco więcej na dobrej jakości jajka, ponieważ są one niezastąpione w diecie!
Przeczytaj także: Jaja są kosmicznie drogie. Poznaj 10 zamienników jajek do pieczenia
Choć może się to wydawać niewiarygodne, jajka zawierają dużo witamin! Między innymi witaminę A, D, E i K. Jednak ich główną zaletą jest to, że stanowią bogate źródło pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez organizm. Co więcej, z jajek człowiek jest w stanie pozyskać aminokwasy egzogenne. Nasze ciało nie wytwarza ich samodzielnie, więc musimy dostarczać je sobie wraz z pożywieniem. Prócz tego, w jajkach znajdziemy także sporo minerałów, między innymi wapń, potas, fosfor, a także kwas foliowy.
Przepis na grzankę czosnkową z jajkiem
Składniki:
- 3 jajka
- 1 bagietka
- 1 cebula czerwona
- 1 sałata
- 2-3 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- miód
- sól i pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Bagietkę potnij na kawałki o długości ok. 10 cm. Rozetnij je wzdłuż. Na patelni rozpuść masło i podgrzej na nim bagietkę, aż wewnętrzna strona się zarumieni.
Przygotuj garnek z wodą i podgrzej ją. Gdy się zagotuje, wlej trochę octu. Za pomocą łyżki rób w wodzie z octem wir i wlej w niego całe jajko – by było wygodniej, możesz wcześniej wbić je do niewielkiego naczynia, jednak uważaj, by nie uszkodzić żółtka. Gotuj jajka w wodzie z octem przez ok. 3 minuty.
Cebulę obierz i pokrój w krążki. Podgrzej ją na patelni z rozgrzanym masłem. Dodaj miód i karmelizuj, aż cebula zrobi się miękka. Przygotowane wcześniej grzanki natrzyj czosnkiem, na każdej ostrożnie połóż jajko, posyp pieprzem i solą. Dodaj po kilka krążków karmelizowanej cebuli. Przykryj wierzchem bagietki. Podawaj z dodatkiem sałaty.
Jajeczny placek z czarnuszką
Składniki:
- 4 jajka
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g sałaty
- 1 papryka
- szczypta czarnuszki
- szczypta sezamu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozłóż ciasto francuskie na blasze do pieczenia. Następnie rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek: białka umieść w naczyniu, a żółtka układaj na cieście francuskim, zostawiając 2 cm odstępu od brzegu. Sałatę i paprykę umyj i oczyść. Paprykę pokrój w drobną kostkę a sałatę porwij na niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do żółtek. Posyp solą i pieprzem. Następnie zegnij ciasto na pół, przykrywając żółtka. Za pomocą widelca sklej boki, tworząc prostokąt. Posmaruj po wierzchu białkami z jajek. Posyp czarnuszką oraz sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Jak zrobić jajko w parówce?
Składniki:
- 2 jajka
- 2 parówki
- 1 papryka
- sól i pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
Każdą parówkę rozetnij wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm bez rozcięcia na końcach. Na patelni rozgrzej masło. Następnie umieść na patelni parówki, rozchyl wnętrze w miejscu nacięcia i wlej tam całe jajko (by było wygodniej, wcześniej wbij je do małego naczynia, uważając, by nie uszkodzić żółtka). Podgrzewaj, aż jajko się zetnie. Gdy będzie gotowe, zdejmij parówkę z patelni, posyp pieprzem i solą, a pomiędzy jajkiem i parówką umieść pasek ulubionej kolorowej papryki.
Walentynkowy bonus: Możesz pokusić się o przygotowanie jajka w parówce w kształcie serca! By to zrobić, rozetnij parówkę z jednej strony do końca. Następnie odchyl rozcięte części na zewnątrz i połącz je na dole, tworząc serce. Zepnij je wykałaczką i umieść na patelni. Następnie wbij jajko i postępuj według powyższej instrukcji.
źródło, zdjęcia: Fermy Drobiu Jokiel
zdjęcie główne: envato elements
oprac. Zuzanna Ćwiklińska