StoryEditorGrill bez mięsa

4 przepisy na grilla dla wegetarian

Bezmięsne przepisy na grilla cieszą cię coraz większą popularnością nawet w grupach ludzi, którzy na co dzień nie są na diecie wegetariańskiej. Są wśród nich klasyki, ale także ciekawe potrawy, które urozmaicą każde spotkanie przy grillu. Jakie smaczne wege dania można zrobić na grillu?

Klasyczny szaszłyk warzywny 

Składniki

  • 5 młodych ziemniaków, 
  • 1 cukinia, 
  • 10 szalotek, 
  • 1 papryka, 
  • 30 pomidorków koktajlowych, 
  • 4 łyżki ketchupu, 
  • przyprawa do grilla, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • mały pęczek mięty, 
  • cytryna, 
  • 3 łyżki margaryny 

Przygotowanie

Zacznij od umycia i obgotowania ziemniaków przez kilka minut. Następnie weź szalotki, zalej je gorącą wodą i odstaw na 10 minut. W tym czasie cukinię umyj i pokrój w grube plastry lub kostkę (w zależności od tego, jak jest duża). Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Obgotowane ziemniaki i sparzone szalotki pokrój na połowy. 

W naczyniu przygotuj marynatę, mieszając ketchup, margarynę, przyprawę do grilla, miód, sok z cytryny i posiekaną miętę. Warzywa włóż do marynaty, obtocz w niej dokładnie i pozostaw na około godzinę. Po tym czasie nadziej je na patyczki do szaszłyków i podpiekaj na grillu po kilka minut z każdej strony.

image
FOTO: Envato Elements

Grillowane boczniaki 

Składniki

  • 200 g boczniaków 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 duża łyżka musztardy dijon 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • zioła prowansalskie 
  • sproszkowana papryka chili 
  • sól 

Przygotowanie: 

Boczniaki umyj i delikatnie osusz. Jeżeli są bardzo duże, pokrój je na mniejsze części. W naczyniu przygotuj marynatę: połącz ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz musztardę, dopraw ziołami, chili i solą. Wymieszaj wszystko i umieść boczniaki w marynacie tak, by wszystkie były zanurzone. Przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw na godzinę. Po tym czasie grilluj przez kilka minut z każdej strony, aż grzyby zmiękną.

image
FOTO: Envato Elements

Grillowany ser halloumi z arbuzem 

Składniki:

  • 200 g sera halloumi 
  • 2-3 plastry arbuza 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • pęczek świeżej mięty 
  • pęczek świeżej bazylii 
  • 2 ząbki czosnku 

Przygotowanie: 

Bazylię i miętę umyj, osusz i posiekaj. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj zioła i zalej je oliwą, odstaw. 

Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Piecz je na grillu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z plastrami schłodzonego arbuza, polane oliwą z ziołami.

image
FOTO: Envato Elements

Bakłażan w sosie czosnkowym z granatem 

Składniki

  • 2 bakłażany 
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 granat 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Bakłażana dokładnie umyj i pokrój w grube plastry. Każdy plaster posyp solą z obu stron i odłóż na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy: czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, połącz z jogurtem naturalnym i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. 

Bakłażany oczyść z nadmiaru soli i układaj na grillu. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż warzywo zmięknie. Po zdjęciu z rusztu każdy plaster bakłażana polej sosem, odrobiną oliwy z oliwek i posyp gęsto pestkami granatu.

image
FOTO: Envato Elements

image
Dodatki do grilla

5 sałatek idealnych do potraw z grilla

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. październik 2024 17:55