Klasyczny szaszłyk warzywny
Składniki:
- 5 młodych ziemniaków,
- 1 cukinia,
- 10 szalotek,
- 1 papryka,
- 30 pomidorków koktajlowych,
- 4 łyżki ketchupu,
- przyprawa do grilla,
- 2 łyżki miodu,
- mały pęczek mięty,
- cytryna,
- 3 łyżki margaryny
Przygotowanie:
Zacznij od umycia i obgotowania ziemniaków przez kilka minut. Następnie weź szalotki, zalej je gorącą wodą i odstaw na 10 minut. W tym czasie cukinię umyj i pokrój w grube plastry lub kostkę (w zależności od tego, jak jest duża). Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój na kawałki. Obgotowane ziemniaki i sparzone szalotki pokrój na połowy.
W naczyniu przygotuj marynatę, mieszając ketchup, margarynę, przyprawę do grilla, miód, sok z cytryny i posiekaną miętę. Warzywa włóż do marynaty, obtocz w niej dokładnie i pozostaw na około godzinę. Po tym czasie nadziej je na patyczki do szaszłyków i podpiekaj na grillu po kilka minut z każdej strony.
Grillowane boczniaki
Składniki:
- 200 g boczniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka octu balsamicznego
- zioła prowansalskie
- sproszkowana papryka chili
- sól
Przygotowanie:
Boczniaki umyj i delikatnie osusz. Jeżeli są bardzo duże, pokrój je na mniejsze części. W naczyniu przygotuj marynatę: połącz ocet balsamiczny, oliwę z oliwek oraz musztardę, dopraw ziołami, chili i solą. Wymieszaj wszystko i umieść boczniaki w marynacie tak, by wszystkie były zanurzone. Przykryj naczynie folią aluminiową i odstaw na godzinę. Po tym czasie grilluj przez kilka minut z każdej strony, aż grzyby zmiękną.
Grillowany ser halloumi z arbuzem
Składniki:
- 200 g sera halloumi
- 2-3 plastry arbuza
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- pęczek świeżej mięty
- pęczek świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bazylię i miętę umyj, osusz i posiekaj. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj zioła i zalej je oliwą, odstaw.
Ser halloumi pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Piecz je na grillu przez ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z plastrami schłodzonego arbuza, polane oliwą z ziołami.
Bakłażan w sosie czosnkowym z granatem
Składniki:
- 2 bakłażany
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 granat
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie umyj i pokrój w grube plastry. Każdy plaster posyp solą z obu stron i odłóż na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy: czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, połącz z jogurtem naturalnym i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Bakłażany oczyść z nadmiaru soli i układaj na grillu. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż warzywo zmięknie. Po zdjęciu z rusztu każdy plaster bakłażana polej sosem, odrobiną oliwy z oliwek i posyp gęsto pestkami granatu.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements