Afrodyzjak – co to jest?
Słowo afrodyzjak może kojarzyć się z imieniem greckiej bogini miłości, Afrodyty. I skojarzenie to nie będzie bezzasadne, bo afrodyzjaki są jak najbardziej związane z miłością! Są to substancje, znane ze swoich pobudzających właściwości. Ich zadaniem jest podniesienie libido, wzmocnienie pożądania i doznań seksualnych. Wpływają na hormony, dzięki czemu odprężają, redukują stres i poprawiają humor, a stąd już tylko krok do udanego czasu w sypialni.
Wiele produktów, których używamy w kuchni codziennie, uznaje się za afrodyzjaki. Na liście znajdziemy np. imbir, cynamon, kakao, krewetki, granat czy lubczyk. Jednak planując walentynkową kolację, warto pamiętać, że niektóre z nich oddziałują silniej na panie - np. czekolada – a inne na panów - np. ostrygi.
Przystawka: walentynkowa sałatka z krewetek
Składniki:
- 250 g ulubionych sałat lub gotowej mieszanki
- 1 duży pomidor
- 200 g krewetek koktajlowych
- 1 awokado
- 2 łyżki białego wina
- sok z połowy cytryny
- sól
Przygotowanie:
Krewetki wypłusz, osusz i oderwij im ogonki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim krewetki na niedużym ogniu. Posól pod koniec smażenia. Następnie zdejmij krewetki z patelni i wlej na nią wino oraz sok z cytryny. Nie podgrzewaj.
Awokado pokrój w cienkie paski, pomidora w plastry lub bardzo grubą kostkę. Sałaty porwij na mniejsze części. Wymieszaj warzywa z krewetkami i zalej całość sosem z patelni.
Danie pierwsze: zupa z czerwonej papryki z dodatkiem chili
Składniki:
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- bazylia
Przygotowanie:
Paprykę umyj i osusz. Usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Chili pokrój w plasterki. Umieść pokrojone warzywa w garnku i zalej je bulionem warzywnym. Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj, aż papryka stanie się miękka. Następnie zblenduj warzywa i dodaj posiekaną bazylię.
Danie drugie: szyncel z indyka w lubczyku
Składniki:
- 250 g piersi z indyka
- 3 jajka
- 4 gałązki lubczyku lub opakowanie suszonego
- 1 opakowanie papryki słodkiej
- pieprz czarny, sól
- 100 g bułki tartej
- 2 szklanki mleka
- suszona natka pietruszki
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Indyka pokrój na cienkie plastry i delikatnie rozbij. Następnie natrzyj papryką, pieprzem i solą oraz suszoną pietruszką. Tak przygotowane mięso zalej mlekiem i wstaw na całą noc do lodówki.
Wyjmij mięso z naczynia, a do mleka wbij 3 jajka i wymieszaj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą z posiekanym lubczykiem. Mięso panieruj w mleku i jajkach a następnie w bułce z lubczykiem i smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Deser: brownie z malinami na walentynki
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 pełne łyżki kakao
- 100 g masła
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 100 g cukru - 200 g
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
- 200 g malin
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło oraz gorzką czekoladę. Gdy zaczną się topić, wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, by powstała jednolita masa. Odstaw do przestudzenia.
Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj cukier i ubij całość na puch. W misce połącz mąkę, sodę i kakao, a następnie wsypuj partiami suche składniki do masy jajecznej i mieszaj delikatnie, by się połączyły. Na końcu wlej alkohol i krem czekoladowy, cały czas mieszając.
Ciasto wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp umyte i osuszone maliny. Piecz przez ok. 50 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 5 minutach otwórz go i pozwól ciastu ostygnąć.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements