StoryEditorKuchnia na Walentynki

4 przepisy na walentynkowe dania z afrodyzjakami

Stare porzekadło mówi, że do serca najłatwiej trafić przez żołądek. Najbardziej aktualne jest ono w okolicy Walentynek! Dzień zakochanych to świetna okazja, by przyrządzić drugiej połówce wyjątkowy posiłek. Wystarczy kilka składników, a wieczór stanie się niezapomniany. Czym są afrodyzjaki? Jak ich użyć w kuchni?

Afrodyzjak – co to jest? 

Słowo afrodyzjak może kojarzyć się z imieniem greckiej bogini miłości, Afrodyty. I skojarzenie to nie będzie bezzasadne, bo afrodyzjaki są jak najbardziej związane z miłością! Są to substancje, znane ze swoich pobudzających właściwości. Ich zadaniem jest podniesienie libido, wzmocnienie pożądania  i doznań seksualnych. Wpływają na hormony, dzięki czemu odprężają, redukują stres i poprawiają humor, a stąd już tylko krok do udanego czasu w sypialni

Wiele produktów, których używamy w kuchni codziennie, uznaje się za afrodyzjaki. Na liście znajdziemy np. imbir, cynamon, kakao, krewetki, granat czy lubczyk. Jednak planując walentynkową kolację, warto pamiętać, że niektóre z nich oddziałują silniej na panie - np. czekolada – a inne na panów - np. ostrygi. 

Przystawka: walentynkowa sałatka z krewetek 

Składniki: 

  • 250 g ulubionych sałat lub gotowej mieszanki 
  • 1 duży pomidor 
  • 200 g krewetek koktajlowych 
  • 1 awokado 
  • 2 łyżki białego wina 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól 

Przygotowanie: 

Krewetki wypłusz, osusz i oderwij im ogonki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim krewetki na niedużym ogniu. Posól pod koniec smażenia. Następnie zdejmij krewetki z patelni i wlej na nią wino oraz sok z cytryny. Nie podgrzewaj. 

Awokado pokrój w cienkie paski, pomidora w plastry lub bardzo grubą kostkę. Sałaty porwij na mniejsze części. Wymieszaj warzywa z krewetkami i zalej całość sosem z patelni. 

image
FOTO: Envato Elements

Danie pierwsze: zupa z czerwonej papryki z dodatkiem chili 

Składniki: 

  • 0,5 kg czerwonej papryki 
  • 1 l bulionu warzywnego 
  • 1 papryczka chilli 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 
  • bazylia 

Przygotowanie: 

Paprykę umyj i osusz. Usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Chili pokrój w plasterki. Umieść pokrojone warzywa w garnku i zalej je bulionem warzywnym. Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj, aż papryka stanie się miękka. Następnie zblenduj warzywa i dodaj posiekaną bazylię.

image
FOTO: Envato Elements

Danie drugie: szyncel z indyka w lubczyku 

Składniki: 

  • 250 g piersi z indyka 
  • 3 jajka 
  • 4 gałązki lubczyku lub opakowanie suszonego 
  • 1 opakowanie papryki słodkiej 
  • pieprz czarny, sól 
  • 100 g bułki tartej 
  • 2 szklanki mleka 
  • suszona natka pietruszki 
  • oliwa do smażenia 

Przygotowanie: 

Indyka pokrój na cienkie plastry i delikatnie rozbij. Następnie natrzyj papryką, pieprzem i solą oraz suszoną pietruszką. Tak przygotowane mięso zalej mlekiem i wstaw na całą noc do lodówki. 

Wyjmij mięso z naczynia, a do mleka wbij 3 jajka i wymieszaj na jednolitą masę. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą z posiekanym lubczykiem. Mięso panieruj w mleku i jajkach a następnie w bułce z lubczykiem i smaż na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

image
FOTO: Envato Elements

Deser: brownie z malinami na walentynki 

Składniki: 

  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 2 pełne łyżki kakao 
  • 100 g masła 
  • 4 jajka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 100 g cukru - 200 g 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu 
  • 200 g malin 

Przygotowanie: 

W rondelku rozpuść masło oraz gorzką czekoladę. Gdy zaczną się topić, wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, by powstała jednolita masa. Odstaw do przestudzenia. 

Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj cukier i ubij całość na puch. W misce połącz mąkę, sodę i kakao, a następnie wsypuj partiami suche składniki do masy jajecznej i mieszaj delikatnie, by się połączyły. Na końcu wlej alkohol i krem czekoladowy, cały czas mieszając. 

Ciasto wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp umyte i osuszone maliny. Piecz przez ok. 50 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 5 minutach otwórz go i pozwól ciastu ostygnąć.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. luty 2024 18:50