Czy do ciastek orzeszków potrzebna jest forma?
Ciasteczka orzeszki wiele osób pamięta z dzieciństwa. Duże imprezy rodzinne nie mogły się bez nich obyć, a najwięksi miłośnicy tych słodyczy nie wahali się skraść wszystkich z patery z ciastem, by cieszyć się ulubionym przysmakiem. Z czasem orzeszki popadły w zapomnienie, głównie przez narosłą wokół nich legendę o długim i żmudnym procesie ich przygotowywania. Na szczęście ta historia jest nieco wyolbrzymiona! Owszem, do zrobienia ciastek orzechów potrzebna będzie specjalna forma, którą można kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, jednak na tym wymagania się kończą. To z pewnością zachęca młode pokolenie gospodyń do sięgnięcia po ten przepis!
Przeczytaj także: Deser w 5 minut: przepis na bajaderki
Przepis na ciastka orzeszki z kremem budyniowym
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- 5 łyżek śmietany,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody
- Krem:
- 500 ml mleka,
- 200 g masła,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę i cukier przesiej do dużej miski lub na blat. Zimne masło pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do mąki i siekaj, aż powstanie kruszonka. Zbierz ją w kopiec, zrób w nim wgłębienie, wbij jajka, dodaj śmietanę, ocet i sodę. Połącz wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odłóż je na chwilę do schłodzenia. W tym czasie natłuść olejem lub masłem formę do orzeszków. Wypełnij wgłębienia ciastem i usmaż je lub upiecz, proces powinien zająć ok. 7-10 minut. Gotowe “łupinki” odłóż na bok.
Odlej szklankę mleka i rozpuść w niej budyniowy proszek. Resztę mleka zagotuj, przygotuj budyń i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie dodawaj po trochu ostudzony budyń. Tak powstałą masę nakładaj do “łupinek” i sklejaj połówki ze sobą, lekko dociskając. Po sklejeniu odłóż ciastka do lodówki, by zastygły.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay, envato elements