StoryEditorSmaki dzieciństwa

Ciastka orzeszki były HITEM PRL-u! Zrób je w domu i ciesz się tym smakiem

Okrągłe, kruche ciastka z kremem w środku, zwane powszechnie orzechami lub orzeszkami, były prawdziwym hitem kulinarnym czasów PRL-u. Niejedna mama czy babcia zaciekle strzegła przepisu, piekąc je tylko na specjalne okazje! Jak odtworzyć tę recepturę? Czy do ciastek orzeszków potrzebna jest specjalna forma? Zdradzamy ich tajemnice!

Czy do ciastek orzeszków potrzebna jest forma? 

Ciasteczka orzeszki wiele osób pamięta z dzieciństwa. Duże imprezy rodzinne nie mogły się bez nich obyć, a najwięksi miłośnicy tych słodyczy nie wahali się skraść wszystkich z patery z ciastem, by cieszyć się ulubionym przysmakiem. Z czasem orzeszki popadły w zapomnienie, głównie przez narosłą wokół nich legendę o długim i żmudnym procesie ich przygotowywania. Na szczęście ta historia jest nieco wyolbrzymiona! Owszem, do zrobienia ciastek orzechów potrzebna będzie specjalna forma, którą można kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, jednak na tym wymagania się kończą. To z pewnością zachęca młode pokolenie gospodyń do sięgnięcia po ten przepis! 

Przeczytaj także: Deser w 5 minut: przepis na bajaderki

Przepis na ciastka orzeszki z kremem budyniowym 

Składniki

  • 0,5 kg mąki, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 150 g masła, 
  • 3 jajka, 
  • 5 łyżek śmietany, 
  • 1 łyżka octu, 
  • 1 łyżeczka sody 
  • Krem: 
  • 500 ml mleka, 
  • 200 g masła, 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
  • 5 łyżek cukru pudru 

Przygotowanie

Mąkę i cukier przesiej do dużej miski lub na blat. Zimne masło pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do mąki i siekaj, aż powstanie kruszonka. Zbierz ją w kopiec, zrób w nim wgłębienie, wbij jajka, dodaj śmietanę, ocet i sodę. Połącz wszystkie składniki i wyrób gładkie ciasto. Odłóż je na chwilę do schłodzenia. W tym czasie natłuść olejem lub masłem formę do orzeszków. Wypełnij wgłębienia ciastem i usmaż je lub upiecz, proces powinien zająć ok. 7-10 minut. Gotowe “łupinki” odłóż na bok. 

Odlej szklankę mleka i rozpuść w niej budyniowy proszek. Resztę mleka zagotuj, przygotuj budyń i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem, a następnie dodawaj po trochu ostudzony budyń. Tak powstałą masę nakładaj do “łupinek” i sklejaj połówki ze sobą, lekko dociskając. Po sklejeniu odłóż ciastka do lodówki, by zastygły. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. pixabay, envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. kwiecień 2024 04:53