StoryEditorKuchnia polska

Czym są kotlety radzionkowskie i jak je podać?

Z czym kojarzy się kuchnia śląska? Oczywiście z roladą z modrą kapustą. Na tym jednak kulinaria tego regionu się nie kończą! Wypróbuj ciekawy pomysł, jakim są kotlety radzionkowskie. Jak się je robi?

Czym są kotlety radzionkowskie? 

Kuchnia śląska kojarzy się jako tłusta i sycąca. Trudno wstać od stołu głodnym, gdy na talerzu mamy furę klusek, mięso i modrą kapustę! Wśród górnośląskich kulinariów można jednak znaleźć także inne przepisy, w tym ten na perełkę, jaką są kotlety radzionkowskie. To wariacja na temat kotletów mielonych, przemycająca element warzywny w postaci marchewki i szczypiorku. Robi się je łatwo, a będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu - nieważne, czy śląskiego, czy z innego regionu. 

Przeczytaj także: Przepis na podlaskie kartacze – zrobisz je z 3 składników

Przepis na kotlety radzionkowskie z marchewką 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego 
  • 1 duża marchewka 
  • 1 cebula 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Marchewkę obierz lub wyszoruj i ugotuj we wrzątku aż będzie miękka. Wystudź ją i pokrój w niedużą kostkę. Możesz także użyć w tym celu marchewki z rosołu. Do miski włóż mięso mielone, pokrojoną marchew, posiekaną cebulę. Wbij jajko i wsyp posiekany szczypiorek. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i wyrób ręką, by powstała gładka masa. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar oleju. Podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2024 00:11