Czym są kotlety radzionkowskie?
Kuchnia śląska kojarzy się jako tłusta i sycąca. Trudno wstać od stołu głodnym, gdy na talerzu mamy furę klusek, mięso i modrą kapustę! Wśród górnośląskich kulinariów można jednak znaleźć także inne przepisy, w tym ten na perełkę, jaką są kotlety radzionkowskie. To wariacja na temat kotletów mielonych, przemycająca element warzywny w postaci marchewki i szczypiorku. Robi się je łatwo, a będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu - nieważne, czy śląskiego, czy z innego regionu.
Przeczytaj także: Przepis na podlaskie kartacze – zrobisz je z 3 składników
Przepis na kotlety radzionkowskie z marchewką
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obierz lub wyszoruj i ugotuj we wrzątku aż będzie miękka. Wystudź ją i pokrój w niedużą kostkę. Możesz także użyć w tym celu marchewki z rosołu. Do miski włóż mięso mielone, pokrojoną marchew, posiekaną cebulę. Wbij jajko i wsyp posiekany szczypiorek. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i wyrób ręką, by powstała gładka masa. Formuj niewielkie kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar oleju. Podawaj z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements