StoryEditorKulinaria

Dania z twarogiem: poznaj 3 ciekawe przepisy

Twaróg to produkt, którego często mamy w domu dużo i szukamy na niego ciekawych pomysłów. Sprawdzą się zarówno przepisy klasyczne, jak i takie bardziej nowoczesne. Co warto ugotować z użyciem twarogu?

Spis treści:

Klasyczne kluski leniwe z sosem waniliowym 

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego, 
  • 2 średnie jajka, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 0,5 łyżeczki soli, 
  • 0,5 szklanki śmietany 30 proc., 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 

Przygotowanie

Twaróg zmiel w maszynce lub przeciśnij go przez praskę. Umieść go w misce, dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodaj do twarogu, białka ubij na sztywno z solą. Do twarogu wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz składniki za pomocą szpatułki. Podziel masę na kilka mniejszych części, każdą z nich wykładaj na oprószony mąką blat lub stolnicę. Rękami formuj wałeczek i za pomocą ostrego noża odcinaj niewielkie kluski. W garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzucaj kluseczki, poczekaj aż wypłyną i gotuj jeszcze minutę. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło i cukier waniliowy, podgrzej i połącz składniki. Kluski leniwe podawaj polane sosem waniliowym. 

image
FOTO: Envato Elements

Pierogi z farszem z twarogu i kaszy 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka oleju, 
  • 1 jajko, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 1 torebka kaszy gryczanej, 
  • 0,5 kg twarogu półtłustego, 
  • 1 jajko, 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę. Zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj olej oraz sól, wlej nieco wody i zacznij zagniatać. Stopniowo dolewaj wodę i ugniataj, dopóki nie powstanie miękkie, elastyczne ciasto. 

Przeczytaj także: Acai bowl to śniadaniowy HIT! Jak zrobić go w domu?

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umieść ją w naczyniu, dodaj twaróg i jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto podziel na mniejsze porcje, każdą z nich rozwałkuj i wytnij okręgi. Łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj, zabezpieczając boki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucaj do wrzątku, poczekaj aż wypłyną i wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej. 

image
FOTO: Envato Elements

Kotleciki z twarogu i ziemniaków 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 200 g twarogu, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • 1 pęczek koperku, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle. Odstaw do wystudzenia. Umieść w naczyniu ziemniaki, twaróg, podsmażoną cebulę i jedno jajko. Dodaj 1 łyżkę bułki tartej oraz koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Formuj z niej nieduże kotleciki. Drugie jajko wbij do talerza i rozkłóć je widelcem. Pozostałą bułkę tartą umieść na drugim talerzu. Panieruj kotlety i smaż je na oleju z obu stron, aż zrobią się złote. 

Więcej ciekawych przepisów z twarogiem znajdziesz na portalu Tygodnik Poradnik Rolniczy pod linkiem 3 przepisy na dania z twarogiem: Twarogowa pizza, pączki i bułki serowe

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements, pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 19:19