Spis treści:
Klasyczne kluski leniwe z sosem waniliowym
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 średnie jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki masła,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 szklanki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg zmiel w maszynce lub przeciśnij go przez praskę. Umieść go w misce, dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodaj do twarogu, białka ubij na sztywno z solą. Do twarogu wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie. Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz składniki za pomocą szpatułki. Podziel masę na kilka mniejszych części, każdą z nich wykładaj na oprószony mąką blat lub stolnicę. Rękami formuj wałeczek i za pomocą ostrego noża odcinaj niewielkie kluski. W garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzucaj kluseczki, poczekaj aż wypłyną i gotuj jeszcze minutę. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj masło i cukier waniliowy, podgrzej i połącz składniki. Kluski leniwe podawaj polane sosem waniliowym.
Pierogi z farszem z twarogu i kaszy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 jajko,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 torebka kaszy gryczanej,
- 0,5 kg twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę. Zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajko. Dodaj olej oraz sól, wlej nieco wody i zacznij zagniatać. Stopniowo dolewaj wodę i ugniataj, dopóki nie powstanie miękkie, elastyczne ciasto.
Przeczytaj także: Acai bowl to śniadaniowy HIT! Jak zrobić go w domu?
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umieść ją w naczyniu, dodaj twaróg i jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ciasto podziel na mniejsze porcje, każdą z nich rozwałkuj i wytnij okręgi. Łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj, zabezpieczając boki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucaj do wrzątku, poczekaj aż wypłyną i wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Kotleciki z twarogu i ziemniaków
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g twarogu,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 pęczek koperku,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle. Odstaw do wystudzenia. Umieść w naczyniu ziemniaki, twaróg, podsmażoną cebulę i jedno jajko. Dodaj 1 łyżkę bułki tartej oraz koperek. Wymieszaj wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Formuj z niej nieduże kotleciki. Drugie jajko wbij do talerza i rozkłóć je widelcem. Pozostałą bułkę tartą umieść na drugim talerzu. Panieruj kotlety i smaż je na oleju z obu stron, aż zrobią się złote.
Więcej ciekawych przepisów z twarogiem znajdziesz na portalu Tygodnik Poradnik Rolniczy pod linkiem 3 przepisy na dania z twarogiem: Twarogowa pizza, pączki i bułki serowe
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements, pixabay