Spis treści:
- Czym jest acai bowl?
- Zalety jedzenia acai bowl
- Przepis na acai bowl z owocami
- Przepis na acai bowl z łososiem i jajkiem
Co to jest acai bowl?
Acai bowl to przekąska, która swoją nazwę zawdzięcza jagodom acai - składnikowi, bez którego nie da się jej przygotować. Zyskała popularność zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, bowiem stanowi element zdrowej diety, a przy tym jest smaczna i łatwo można przygotować ją w domu. Najpopularniejsze są acai bowl na słodko - zwykle robione z mrożonych owoców, z dodatkiem orzechów, nasion i nabiału: mleka, jogurtu lub napoju roślinnego. Można je serwować także na słono - wówczas owoce zastępujemy warzywami, dodajemy jajko i źródło białka, np. gotowanego kurczaka czy indyka.
Przeczytaj także: Jak wybrać awokado idealne? Kieruj się tymi wskazówkami!
Jakie są zalety jedzenia acai bowl?
Acai bowl są lubiane, bowiem dają wiele możliwości skomponowania posiłku z ulubionych składników. Ich popularność wynika jednak przede wszystkim z tego, że są zdrowe. Zawdzięczają to przede wszystkim jagodom acai, które są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, wspomagają zdrowie serca, poprawiają kondycję włosów i skóry, a także przyczyniają się do lepszego trawienia. Dzięki temu, że przekąska ta składa się głównie z owoców, jest niskokaloryczna i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi, zapewniając przy tym energię na cały dzień.
Przeczytaj także: Czym warto kierować się przy zakupie miodu?
Przepis na domowe acai bowl z owocami
Składniki:
- 100 g mrożonych jagód acai,
- 1/2 szklanki napoju roślinnego,
- 1 banan,
- 1/2 szklanki mrożonych truskawek,
- 1/2 szklanki mrożonych jagód,
- 1/4 szklanki płatków owsianych,
- 100 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Banana obierz ze skóry i podziel na mniejsze części. Umieść w naczyniu do blendowania (najlepiej w blenderze kielichowym), dodaj mrożone jagody acai, truskawki i zwykłe jagody. Zalej mlekiem roślinnym i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli preferujesz rzadszą konsystencję, dodaj więcej napoju roślinnego. Przelej masę do miseczki. Orzechy laskowe podpraż na patelni i posiekaj grubo. Posyp masę owocową orzechami oraz płatkami owsianymi. Możesz dodatkowo udekorować ją ulubionymi nasionami, a jeżeli jest za mało słodka, polać syropem klonowym.
Przepis na wytrawne acai bowl z łososiem i jajkiem
Składniki:
- 100 g mrożonych jagód acai
- 1/2 szklanki ulubionego napoju roślinnego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 100 g wędzonego łososia
- 1 jajko
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mrożone jagody acai umieść w blenderze wraz z dojrzałym awokado bez skórki i sokiem z limonki. Zalej napojem roślinnym i zblenduj, by uzyskać gładką masę o konsystencji pasty. Przełóż ją do miseczki. Łososia podziel na mniejsze kawałki, jajko ugotuj na twardo i pokrój w ósemki lub w plastry. Ogórka podziel na pół, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, podziel i pokrój w piórka. Udekoruj acai bowl dodatkami: łososiem, jajkiem, ogórkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać także ulubione nasiona lub pestki.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements