Awokado coraz częściej ląduje w koszyku zakupowym. Przydaje się w polskiej kuchni, np. popularne guacamole to przepyszny sos, idealny do kanapek czy nachosów – jego głównym składnikiem jest oczywiście awokado. To owoc idealny także do koktajli i sałatek. Prócz walorów smakowych szczyci się właściwościami prozdrowotnymi.
Awokado – czy jest zdrowe?
To owoc kaloryczny, jednak ze względu na lecznicze działanie na organizm człowieka, można je jeść nawet codziennie. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze pomagające kontrolować poziom cholesterolu we krwi. W rezultacie wygrywa układ krążenia. Awokado oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza wolne rodniki i pomaga zwiększyć wchłanianie beta-karotenu. Co ważne, wspomaga zmianę nieaktywnej witaminy A w postać czynną. Ta zaś wspaniale wpływa na oczy i skórę. Jedzenie awokado wspiera układ immunologiczny, obniża ciśnienie tętnicze, a co najważniejsze obniża poziom złego cholesterolu.
Awokado a zakupy
Awokado to owoc, który przysparza wielu problemów podczas zakupów. Zdarza się, że jest albo za twarde, albo za miękkie. Wielokrotnie można naciąć się na egzemplarz zepsuty. Jak kupić dobre awokado i jak je przechowywać?
Rodzaje awokado
W Polskich sklepach najczęściej spotkamy awokado z zieloną skórką – to odmiana Fuerte i z ciemnofioletową skórką – Hass.
Fuerte może przypominać gruszkę, jest także w jej rozmiarze. Ma zieloną skórkę, a w środku zielono-żółty miąższ.
Awokado Hass jest nieco mniejsze od Fuerte i droższe, w smaku jest mniej kremowe. Ma grubszą, prawie czarną skórkę.
Jak wybrać idealne awokado?
Awokado Fuerte powinno mieć zieloną skórkę bez ciemnych plamek, powinno być delikatnie miękkie – po naciśnięciu skórka niech ugina się, ale wraca do swojego kształtu, po usunięciu szypułki – kolor pod spodem powinien być taki jak zdrowy miąższ, bez plamek.
Awokado Hass, najlepiej jeśli ma skórkę w barwie czarnofioletowej, a nie ciemnozielonej, wybieramy owoce dosyć twarde, bez wrażenia pustki w środku.
Jak przechowywać awokado?
Jeśli do spożycia potrzebna jest połowa awokado, zjadamy część bez pestki, ponieważ ta pomaga zachować świeżość owocu na dłużej. Podobnie ze skórą – obieramy ją tylko w części, którą zamierzamy zjeść. Całe awokado na dłużej przechowujemy w lodówce. Aby przyspieszyć dojrzewanie awokado, można włożyć je do papierowej torby.
Awokado a kryzys wody
Niestety, istnieje też ciemna strona awokado, ponieważ to owoc, który do wzrostu potrzebuje bardzo dużo nawodnienia. Wyprodukowanie jednego kilograma awokado wymaga aż 600 litrów wody. Farmerzy pozyskują ją z rzek, co negatywnie wpływa na środowisko naturalne, zwiększając także ryzyko susz i pożarów. Jednym z największych producentów awokado jest Meksyk.Tamtejsi rolnicy, chcąc zarobić na uprawie tego owocu, masowo wycinają lasy.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements