StoryEditorDodatek do wielu dań

Domowa cebulka prażona do kanapek i hot-dogów: jak ją zrobić?

Jeżeli nieodłącznym elementem domowych hot-dogów jest dla ciebie chrupiąca cebulka, nie możesz ominąć tego przepisu! Dowiesz się z niego, jak samodzielnie zrobić prażoną cebulę na patelni i co będzie do tego potrzebne.

Do czego użyć prażonej cebulki? 

Cebulkę prażoną można kupić w dużych opakowaniach. Bez trudu zrobisz ją jednak samodzielnie w domu! Najczęściej trafiamy na nią w hot-dogach: stanowi chrupki element, kontrastujący z miękką bułką i kiełbaską. W ten sam sposób można jej użyć także do przygotowania burgerów, a nawet wykończyć nią kanapki. Prażona cebulka pasuje też do domowych kebabów, pizzy, makaronu czy zapiekanki. Jeżeli chcesz wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni, dodaj chrupiące cebulowe wiórki do ziemniaczanego puree.

Przeczytaj także: HIT jesieni: burger drwala! Jak zrobić go samemu w domu?

Jak zrobić prażoną cebulkę w domu? 

Składniki

  • 4 średnie cebule 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 500 ml oleju do smażenia 

Przygotowanie

Cebule obierz z łupin i odetnij końcówki. Posiekaj bardzo drobno. Umieść w dużej misce i posyp płaską łyżeczką soli oraz mąką. Dokładnie obtocz cebulę w mące. Olej do smażenia rozgrzej na patelni. Podziel cebulę na dwie części i smaż każdą z nich na małym ogniu przez 20-30 minut, regularnie mieszając (cebulę można także smażyć na raz, jeżeli dysponujesz sporą patelnią). Gdy cebula zrobi się rumiana po około 25 minutach, zdejmuj ją z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 20:15