Czego użyć zamiast foremki do rurek?
Rurki z kremem piecze się na specjalnych foremkach, dzięki którym zachowują swój kształt. Jeżeli nie dysponujesz nimi, ale nie chcesz rezygnować z przygotowywania tych ciasteczek, nic straconego! Przygotuj formę sprytnym domowym sposobem. Potrzebna będzie rolka folii aluminiowej. Odrywaj kawałki i formuj z nich równe stożki. Dobrze, by były grube i sztywne – w ten sposób łatwiej owiniesz na nich ciasto. Gotowe? No to pieczemy!
Przeczytaj także: Jak upiec markizę, czyli ciasto kawowe przekładane kremem?
Przepis na domowe rurki z kremem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 żółtka
- szczypta soli
Krem:
- 500 ml mleka
- 150 ml puree dyniowo-marchewkowego
- 5 łyżek cukru
- 2 spore łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Zacznij od zagniecenia ciasta: mąkę, masło, żółtka i sól posiekaj na stolnicy lub blacie. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, owiń je folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj cienko – im cieniej tym lepiej. Placki ciasta pokrój w paski. Nawijaj je na foremki do rurek, zaczynając od węższej części. Układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, aż rurki zrobią się złote. Wyjmuj z piekarnika i jak najszybciej ściągaj z foremek.
Przygotuj krem: 150 ml mleka połącz z puree dyniowo-marchwiowym, mąką i skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzej z cukrem, gdy się zagotuje, wlej masę z warzywami. W ten sposób otrzymasz budyń. Odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego po łyżce masła i ucieraj na jednolity krem. Przełóż go do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements