StoryEditorSłodka przekąska

Domowe rurki z kremem dyniowo-marchewkowym

Kto z nas nie lubi rurek z kremem! To słodka przyjemność, której trudno się oprzeć. Proponujemy je dziś w jesiennej oprawie: z kremem na bazie dyni i marchewki. Gwarantujemy, że skuszą każdego!

Czego użyć zamiast foremki do rurek? 

Rurki z kremem piecze się na specjalnych foremkach, dzięki którym zachowują swój kształt. Jeżeli nie dysponujesz nimi, ale nie chcesz rezygnować z przygotowywania tych ciasteczek, nic straconego! Przygotuj formę sprytnym domowym sposobem. Potrzebna będzie rolka folii aluminiowej. Odrywaj kawałki i formuj z nich równe stożki. Dobrze, by były grube i sztywne – w ten sposób łatwiej owiniesz na nich ciasto. Gotowe? No to pieczemy! 

Przeczytaj także: Jak upiec markizę, czyli ciasto kawowe przekładane kremem?

Przepis na domowe rurki z kremem 

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g zimnego masła lub margaryny 
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%  
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli 

Krem

  • 500 ml mleka 
  • 150 ml puree dyniowo-marchewkowego 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 spore łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 150 g miękkiego masła 

Przygotowanie

Zacznij od zagniecenia ciasta: mąkę, masło, żółtka i sól posiekaj na stolnicy lub blacie. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, owiń je folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij je, podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj cienko – im cieniej tym lepiej. Placki ciasta pokrój w paski. Nawijaj je na foremki do rurek, zaczynając od węższej części. Układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, aż rurki zrobią się złote. Wyjmuj z piekarnika i jak najszybciej ściągaj z foremek. 

Przygotuj krem: 150 ml mleka połącz z puree dyniowo-marchwiowym, mąką i skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka podgrzej z cukrem, gdy się zagotuje, wlej masę z warzywami. W ten sposób otrzymasz budyń. Odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego po łyżce masła i ucieraj na jednolity krem. Przełóż go do rękawa cukierniczego i nadziewaj rurki. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. październik 2024 12:02