StoryEditorDeser dla dorosłych

Jak upiec markizę, czyli ciasto kawowe przekładane kremem?

Markiza to proste ciasto, które wygląda niczym wypiek z najdroższej cukierni. Z jego przygotowaniem w domu poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie pieką. Jaki jest sekret markizy i jak ją zrobić?

Markiz czy markiza? Szybkie ciasto z kawą 

Pod nazwą markizy wielu z nas zna głównie ciasteczka. W ten sposób określa się jednak również ciasto. Co je łączy? Chodzi o strukturę: aby deser mógł nazywać się markizem lub markizą, musi się składać z blatów przekładanych kremem. W tradycyjnej wersji ciasto jest kawowe lub kakaowe, a krem - śmietankowy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować przepisy, dodając na przykład świeże owoce.

Przeczytaj także: Już czas na ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami!

Przepis na markizę - przekładane ciasto kawowe 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 400 g cukru, 
  • 250 ml maślanki,  
  • 150 ml mocnej kawy, 
  • 120 ml oliwy, 
  • 100 g kakao w proszku, 
  • 1 duże jajko, 
  • 50 ml likieru kawowego,  
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Krem:  

  • 500 ml śmietanki 36 proc., 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 50 ml likieru kawowego, 
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 
  • 2 łyżki wody 

Przygotowanie

Do miski wbij jajko, wlej likier kawowy, oliwę, maślankę oraz kawę. Wymieszaj, by połączyć mokre składniki. W osobnym naczyniu połącz suche produkty: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Następnie wymieszaj dokładnie suche oraz mokre składniki, by powstała jednolita masa. Wlej ją do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia. 

Przeczytaj także: Kochasz kawę? Pokochasz domowe lody kawowe z tego przepisu!

Przygotuj krem: żelatynę namocz w wodzie i odstaw, by napęczniała. Podgrzej ją i ostudź. Zimną śmietanę ubij w misce z cukrem pudrem i likierem kawowym. Do sztywnej piany wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj. 

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół, tworząc dwa blaty. Posmaruj pierwszy kremem śmietanowym, a następnie przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kremem lub wiórkami czekoladowymi. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 17:44