Markiz czy markiza? Szybkie ciasto z kawą
Pod nazwą markizy wielu z nas zna głównie ciasteczka. W ten sposób określa się jednak również ciasto. Co je łączy? Chodzi o strukturę: aby deser mógł nazywać się markizem lub markizą, musi się składać z blatów przekładanych kremem. W tradycyjnej wersji ciasto jest kawowe lub kakaowe, a krem - śmietankowy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować przepisy, dodając na przykład świeże owoce.
Przeczytaj także: Już czas na ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami!
Przepis na markizę - przekładane ciasto kawowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 400 g cukru,
- 250 ml maślanki,
- 150 ml mocnej kawy,
- 120 ml oliwy,
- 100 g kakao w proszku,
- 1 duże jajko,
- 50 ml likieru kawowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- 50 ml likieru kawowego,
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, wlej likier kawowy, oliwę, maślankę oraz kawę. Wymieszaj, by połączyć mokre składniki. W osobnym naczyniu połącz suche produkty: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól i cukier. Następnie wymieszaj dokładnie suche oraz mokre składniki, by powstała jednolita masa. Wlej ją do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Przeczytaj także: Kochasz kawę? Pokochasz domowe lody kawowe z tego przepisu!
Przygotuj krem: żelatynę namocz w wodzie i odstaw, by napęczniała. Podgrzej ją i ostudź. Zimną śmietanę ubij w misce z cukrem pudrem i likierem kawowym. Do sztywnej piany wlej żelatynę i dokładnie wymieszaj.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół, tworząc dwa blaty. Posmaruj pierwszy kremem śmietanowym, a następnie przykryj drugim biszkoptem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kremem lub wiórkami czekoladowymi.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements