Spis treści:
- Jakie śliwki są najlepsze do ciasta?
- Triki na pieczenie ciasta ze śliwkami
- Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami
Jakie śliwki są najlepsze do ciasta?
Do naszego przepisu możesz użyć swoich ulubionych śliwek lub takich, które po prostu masz pod ręką. Weź jednak pod uwagę, że powinny one być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Owoce, które czekały zbyt długo, mogą być mniej smaczne, a także puszczać więcej soku, co popsuje konsystencję ciasta. Warto także wybrać odmiany, które są kwaskowe - dzięki temu uzyskamy doskonałe słodko-kwaśne połączenie!
Przeczytaj także: Te niezwykłe czekoladowe babeczki powstaną z cukinii! Jak je zrobić?
Triki na pieczenie ciasta ze śliwkami
Przygotowując ciasto ze śliwkami, pamiętaj, by dokładnie je umyć i odpestkować. Przy tej okazji pozbędziesz się także ewentualnych robaczywych owoców. Gdy już pokroisz śliwki na odpowiednie kawałki, odłóż je na chwilę na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar soku. Jeżeli martwisz się, że owoce są zbyt kwaśne, posyp je cukrem. Z kolei jeżeli masz słodką odmianę, dodaj nieco mniej substancji słodzących do ciasta!
Przeczytaj także: 3 przepisy na desery z serkiem mascarpone
Przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 125 g masła,
- 2 jajka,
- 200 g mąki,
- 240 g cukru,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 5 łyżek kakao,
- 50 g wiórek kokosowych,
- 500 g śliwek
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Jajka wbij do naczynia i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj. Wsyp suche składniki: mąkę, proszek oraz sodę, kakao i wiórki kokosowe. Na koniec wlej masło i dokładnie połącz wszystkie składniki. Przelej masę do tortownicy, na wierzchu ułóż umyte i pozbawione pestek połówki śliwek. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements