Spis treści:
- Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
- Deser z mascarpone i borówkami w słoiczku
- Tiramisu z brzoskwiniami
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250 g marchwi,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 200 ml oleju,
- 60 g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 400 g śmietany kremówki 30 proc.,
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na wiórki. Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewaj olej, dalej ucierając. Dodawaj po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Mieszaj do połączenia się składników. Na koniec wsyp marchew oraz posiekane włoskie orzechy. Wymieszaj i przelej ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut.
Przygotuj krem: śmietankę wlej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i utrzyj na puszystą masę. Dokładaj partiami serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników. Odstaw w chłodne miejsce.
Wyjęte z piekarnika ciasto całkowicie wystudź. Przetnij wzdłuż na 2 części i przełóż masą z mascarpone. Możesz także udekorować kremem wierzch.
Przeczytaj także: Potrzebujesz galaretki “na już”? 5 sposobów, by galaretka szybciej stężała
Deser z mascarpone i borówkami w słoiczku
Składniki:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 szklanka borówek amerykańskich,
- 1/2 szklanki pokruszonych herbatników,
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki wsyp do dużej miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Do słoiczków lub pucharków nałóż warstwę ciasteczek i lekko ugnieć. Do osobnej miski wlej śmietanę kremówkę i ubij ją z cukrem na sztywno. Mascarpone połącz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Nałóż warstwę kremu do pucharków, następnie ułóż warstwę z umytych borówek amerykańskich. Dodawaj na przemian krem i owoce. Udekoruj pozostałym kremem. Przykryj słoiczki i odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Podawaj schłodzony deser.
Przeczytaj także: Wiosenny deser w słoiczku na 3 sposoby
Tiramisu z brzoskwiniami
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 200 ml mocnej kawy,
- 300 g podłużnych biszkoptów typu savoiardi,
- 3-4 brzoskwinie,
- kakao w proszku
Przygotowanie:
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie ostrożnie dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Połącz obie masy.
Przygotuj kawę i wystudź ją. Zanurzaj biszkopty w kawie i układaj je w naczyniu. Następnie przykryj je warstwą kremu. Na kremie ułóż plasterki brzoskwiń. Powtarzaj warstwy w tej kolejności: nasączone kawą biszkopty, krem, owoce. Gdy naczynie będzie pełne, posyp po wierzchu kakao. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawaj prosto z lodówki.
Przeczytaj także: Luksus za grosze: grzanki z karmelizowaną brzoskwinią i serem
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements