StoryEditorLekkie i efektowne

3 przepisy na desery z serkiem mascarpone

Serek mascarpone to dobra baza dla wielu deserów. Lekki i kremowy, o delikatnym smaku, sprawdza się w niemal każdym połączeniu! Odkryj trzy przepisy na desery z mascarpone – na upalne popołudnie i nie tylko.

Spis treści:

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • 250 g marchwi, 
  • 3 jajka, 
  • 200 g cukru, 
  • 200 ml oleju, 
  • 60 g orzechów włoskich, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 400 g śmietany kremówki 30 proc., 
  • 250 g serka mascarpone 

Przygotowanie

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce na wiórki. Do miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewaj olej, dalej ucierając. Dodawaj po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Mieszaj do połączenia się składników. Na koniec wsyp marchew oraz posiekane włoskie orzechy. Wymieszaj i przelej ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut. 

Przygotuj krem: śmietankę wlej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i utrzyj na puszystą masę. Dokładaj partiami serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników. Odstaw w chłodne miejsce. 

Wyjęte z piekarnika ciasto całkowicie wystudź. Przetnij wzdłuż na 2 części i przełóż masą z mascarpone. Możesz także udekorować kremem wierzch. 

Przeczytaj także: Potrzebujesz galaretki “na już”? 5 sposobów, by galaretka szybciej stężała

image
FOTO: Envato Elements

Deser z mascarpone i borówkami w słoiczku 

Składniki

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc., 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 1 szklanka borówek amerykańskich, 
  • 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 
  • 2 łyżki roztopionego masła 

Przygotowanie

Pokruszone herbatniki wsyp do dużej miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj, by uzyskać konsystencję mokrego piasku. Do słoiczków lub pucharków nałóż warstwę ciasteczek i lekko ugnieć. Do osobnej miski wlej śmietanę kremówkę i ubij ją z cukrem na sztywno. Mascarpone połącz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj. Nałóż warstwę kremu do pucharków, następnie ułóż warstwę z umytych borówek amerykańskich. Dodawaj na przemian krem i owoce. Udekoruj pozostałym kremem. Przykryj słoiczki i odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Podawaj schłodzony deser. 

Przeczytaj także: Wiosenny deser w słoiczku na 3 sposoby

image
FOTO: Envato Elements

Tiramisu z brzoskwiniami 

Składniki

  • 500 g serka mascarpone 
  • 4 jajka, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 200 ml mocnej kawy, 
  • 300 g podłużnych biszkoptów typu savoiardi, 
  • 3-4 brzoskwinie, 
  • kakao w proszku 

Przygotowanie

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie ostrożnie dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek. Połącz obie masy. 

Przygotuj kawę i wystudź ją. Zanurzaj biszkopty w kawie i układaj je w naczyniu. Następnie przykryj je warstwą kremu. Na kremie ułóż plasterki brzoskwiń. Powtarzaj warstwy w tej kolejności: nasączone kawą biszkopty, krem, owoce. Gdy naczynie będzie pełne, posyp po wierzchu kakao. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawaj prosto z lodówki.

Przeczytaj także: Luksus za grosze: grzanki z karmelizowaną brzoskwinią i serem

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 18:23