Ile trzeba czekać aż galaretka stężeje?
Galaretka niestety nie jest jednym z tych deserów, które możemy zaserwować od ręki. Do jej podania trzeba się przygotować, z wyprzedzeniem wstawiając ją do lodówki. Nie można tego zrobić, póki płynna galaretka jest gorąca, a to wydłuża proces. Na ten deser trzeba zwykle poczekać około 2-3 godziny.
Katarzyna Bosacka radzi, jak przyspieszyć chłodzenie galaretki
Rady dla gospodyń domowych, które zapomniały odpowiednio wcześniej przygotować galaretkę, ma między innymi Katarzyna Bosacka. Dziennikarka i mama czwórki dzieci podzieliła się swoim patentem w mediach społecznościowych. Bosacka opublikowała filmik, na którym pokazuje, jak przyspiesza proces robienia galaretki.
- Wystarczy wziąć szklankę wrzątku. Do tego wsypujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją bardzo dokładnie. I uwaga, uwaga, to jest właśnie ten trik: dolewamy szklankę zimnej wody - tłumaczy na nagraniu. Galaretka w proszku rozpuści się we wrzątku, ale dodatek zimnej wody pozwoli szybko obniżyć temperaturę. Dzięki temu deser będzie mógł szybciej trafić do lodówki, a co za tym idzie – błyskawicznie będzie gotowy.
Co zrobić, żeby galaretka zastygła szybciej?
Innym sposobem na przyspieszenie zastygania galaretki jest rozpuszczenie proszku w gorącej wodzie, a następnie umieszczenie naczynia w pojemniku z zimną wodą lub lodem. Dzięki temu temperatura będzie opadała szybciej i już po chwili będzie można przełożyć galaretkę do lodówki.
Inny patent na szybkie schłodzenie galaretki również wymaga kostek lodu. Gdy rozpuścimy proszek w ciepłej wodzie, zamiast dodać zimną, możemy dodać lód. Efekt będzie taki sam: ostudzona galaretka, która zetnie się szybciej. Jeżeli chcemy podać galaretkę z dodatkami, można zastąpić lód mrożonymi owocami, które zadziałają w ten sam sposób.
Ostatnią metodą na chłodzenie galaretki jest zrobienie z nią tego, o czym sami marzymy w upały: położenie obok wiatraka lub klimatyzatora! Stygnięcie płynu przyspieszą nawet małe wiatraczki na USB.
Jeżeli galaretka jest już chłodna, ale nie mamy czasu na jej tężenie w lodówce, można wstawić ją do zamrażalnika. To przyspieszy proces, jednak wówczas należy go kontrolować, by wyjąć deser na czas.
Zuzanna Ćwiklińska
video: Katarzyna Bosacka/instagram
fot. envato elements