StoryEditorSzybkie metody

Potrzebujesz galaretki “na już”? 5 sposobów, by galaretka szybciej stężała

Galaretka z owocami świetnie smakuje o każdej porze roku, ale szczególnie chętnie wybieramy ją latem, bo jest zimna i pomaga się ochłodzić. Jej przygotowanie ma jednak tę wadę, że trzeba je zacząć z wyprzedzeniem. A co zrobić, gdy potrzebujemy galaretki “na już”, a ona jeszcze nie stężała? Poznaj proste sposoby!

Ile trzeba czekać aż galaretka stężeje? 

Galaretka niestety nie jest jednym z tych deserów, które możemy zaserwować od ręki. Do jej podania trzeba się przygotować, z wyprzedzeniem wstawiając ją do lodówki. Nie można tego zrobić, póki płynna galaretka jest gorąca, a to wydłuża proces. Na ten deser trzeba zwykle poczekać około 2-3 godziny. 

Katarzyna Bosacka radzi, jak przyspieszyć chłodzenie galaretki 

Rady dla gospodyń domowych, które zapomniały odpowiednio wcześniej przygotować galaretkę, ma między innymi Katarzyna Bosacka. Dziennikarka i mama czwórki dzieci podzieliła się swoim patentem w mediach społecznościowych. Bosacka opublikowała filmik, na którym pokazuje, jak przyspiesza proces robienia galaretki. 

- Wystarczy wziąć szklankę wrzątku. Do tego wsypujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją bardzo dokładnie. I uwaga, uwaga, to jest właśnie ten trik: dolewamy szklankę zimnej wody - tłumaczy na nagraniu. Galaretka w proszku rozpuści się we wrzątku, ale dodatek zimnej wody pozwoli szybko obniżyć temperaturę. Dzięki temu deser będzie mógł szybciej trafić do lodówki, a co za tym idzie – błyskawicznie będzie gotowy. 

Co zrobić, żeby galaretka zastygła szybciej? 

Innym sposobem na przyspieszenie zastygania galaretki jest rozpuszczenie proszku w gorącej wodzie, a następnie umieszczenie naczynia w pojemniku z zimną wodą lub lodem. Dzięki temu temperatura będzie opadała szybciej i już po chwili będzie można przełożyć galaretkę do lodówki. 

Inny patent na szybkie schłodzenie galaretki również wymaga kostek lodu. Gdy rozpuścimy proszek w ciepłej wodzie, zamiast dodać zimną, możemy dodać lód. Efekt będzie taki sam: ostudzona galaretka, która zetnie się szybciej. Jeżeli chcemy podać galaretkę z dodatkami, można zastąpić lód mrożonymi owocami, które zadziałają w ten sam sposób. 

Ostatnią metodą na chłodzenie galaretki jest zrobienie z nią tego, o czym sami marzymy w upały: położenie obok wiatraka lub klimatyzatora! Stygnięcie płynu przyspieszą nawet małe wiatraczki na USB.

Jeżeli galaretka jest już chłodna, ale nie mamy czasu na jej tężenie w lodówce, można wstawić ją do zamrażalnika. To przyspieszy proces, jednak wówczas należy go kontrolować, by wyjąć deser na czas.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

video: Katarzyna Bosacka/instagram

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
13. maj 2024 15:53