StoryEditorPomysł na przekąskę

Luksus za grosze: grzanki z karmelizowaną brzoskwinią i serem

Jeżeli lubisz bogate, głębokie smaki i nietypowe połączenia, grzanki z karmelizowanymi brzoskwiniami i serem to coś dla ciebie! Możesz je zjeść na śniadanie lub zaserwować na podwieczorek. Jak je zrobić?

Spis treści:

Kiedy jest sezon na brzoskwinie? 

Brzoskwinie są owocami sezonowymi. Oznacza to, że te z krajowych upraw są dostępne tylko w określonym czasie. Może ich być mniej lub więcej na rynku, w zależności od tego, czy warunki pogodowe dopisały. Świeże polskie brzoskwinie kupimy lub zbierzemy we własnym ogrodzie w lipcu oraz w sierpniu. 

Przeczytaj także: Szybkie ciasto z owocami na lato! Każdemu się uda! 

Jakie właściwości mają brzoskwinie? 

Brzoskwinie są lubianymi owocami, bowiem ich smak kojarzy się z latem. Mają jednak także szereg prozdrowotnych właściwości! W tych owocach znajdziemy witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Mają w składzie dużo wody, dzięki czemu nie tylko nawodnią nas w upały, ale także zadziałają moczopędnie i wpłyną na oczyszczenie organizmu. Neutralizują również wolne rodniki. Z kolei wysoka zawartość błonnika usprawni pracę układu trawienia. Brzoskwinie bez dodatków są niskokaloryczne: zaledwie 39 kcal w 100 g owocu. 

Przeczytaj także: Po jakie warzywa i owoce warto sięgnąć podczas upałów?

Przepis na grzanki z brzoskwinią i serem 

Składniki

  • 2 dojrzałe brzoskwinie 
  • 1 łyżka miodu akacjowego 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 2 gałązki tymianku 
  • 2 kromki chleba 
  • 100 g kremowego serka koziego 
  • 100 g serka kremowego 

Przygotowanie

Brzoskwinie umyj, pokrój na połowy i usuń pestki. Pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego, dodaj miód. Gdy zacznie się pienić, dorzuć pokrojone brzoskwinie oraz gałązki tymianku. Podsmażaj, aż owoce się zarumienią. Zdejmij z patelni brzoskwinie oraz tymianek. Na osobnej patelni rozpuść drugą część masła. Ułóż na nim chleb i podsmażaj, by był rumiany. Ciepłe grzanki smaruj serkiem kozim lub kremowym, przykryj brzoskwiniami i polej sosem miodowym, który został na pierwszej patelni.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 21:40