Spis treści:
- Kiedy jest sezon na brzoskwinie?
- Jakie właściwości mają brzoskwinie?
- Przepis na grzanki z brzoskwinią i serem
Kiedy jest sezon na brzoskwinie?
Brzoskwinie są owocami sezonowymi. Oznacza to, że te z krajowych upraw są dostępne tylko w określonym czasie. Może ich być mniej lub więcej na rynku, w zależności od tego, czy warunki pogodowe dopisały. Świeże polskie brzoskwinie kupimy lub zbierzemy we własnym ogrodzie w lipcu oraz w sierpniu.
Przeczytaj także: Szybkie ciasto z owocami na lato! Każdemu się uda!
Jakie właściwości mają brzoskwinie?
Brzoskwinie są lubianymi owocami, bowiem ich smak kojarzy się z latem. Mają jednak także szereg prozdrowotnych właściwości! W tych owocach znajdziemy witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Mają w składzie dużo wody, dzięki czemu nie tylko nawodnią nas w upały, ale także zadziałają moczopędnie i wpłyną na oczyszczenie organizmu. Neutralizują również wolne rodniki. Z kolei wysoka zawartość błonnika usprawni pracę układu trawienia. Brzoskwinie bez dodatków są niskokaloryczne: zaledwie 39 kcal w 100 g owocu.
Przeczytaj także: Po jakie warzywa i owoce warto sięgnąć podczas upałów?
Przepis na grzanki z brzoskwinią i serem
Składniki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 gałązki tymianku
- 2 kromki chleba
- 100 g kremowego serka koziego
- 100 g serka kremowego
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj, pokrój na połowy i usuń pestki. Pokrój w grube plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego, dodaj miód. Gdy zacznie się pienić, dorzuć pokrojone brzoskwinie oraz gałązki tymianku. Podsmażaj, aż owoce się zarumienią. Zdejmij z patelni brzoskwinie oraz tymianek. Na osobnej patelni rozpuść drugą część masła. Ułóż na nim chleb i podsmażaj, by był rumiany. Ciepłe grzanki smaruj serkiem kozim lub kremowym, przykryj brzoskwiniami i polej sosem miodowym, który został na pierwszej patelni.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements