Czereśnie, maliny, borówki, śliwki, wiśnie, brzoskwinie – do ciasta owocowego należy wybrać ten owoc, który najbardziej lubimy lub ten, który mamy w domu. Najlepiej, jeśli owocowe pochodzą z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego sadownika.
Przepis na błyskawiczne ciasto z owocami
Składniki (na formę 20x24 cm):
- 120 g miękkiego masła,
- 3 duże jajka,
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki śmietany 12%,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 600 g ulubionych owoców, np. wypestkowanych wiśni,
- odrobina mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g bardzo zimnego masła.
Sposób przygotowania
Masło należy zmiksować ze zwykłym i waniliowym cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do zmiksowanego masła jajka, śmietanę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W kolejnym kroku miksujemy całość na jednolite ciasto. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nie ciasto. Owoce obtaczamy w odrobinie mąki ziemniaczanej i wykładamy na wierzch ciasta, lekko je dociskając. Wszystkie składniki na kruszonkę należy delikatnie rozetrzeć w palcach i posypać wierzch ciasta. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C z opcją góra-dół (bez termoobiegu). Po ok. 40-45 minutach wbijamy patyczek. Jeśli jest suchy, a wierzch ciasta rumiany, ciasto jest gotowe. Po przestygnięciu, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Przepis na ciasto owocowe – dodatki
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać kilka nietuzinkowych elementów. Mogą to być 3 łyżki kakao, cynamon lub kardamon.
oprac. Angelika drygas
fot. envato elments
Przepis: mojegotowanie.pl