Ania Starmach podbija instagram swoimi przepisami
Anię Starmach Polacy pokochali jako jurorkę w programach MasterChef i MasterChef Junior. Sympatyczna i szeroko uśmiechnięta znawczyni kulinariów z Krakowa z łatwością podbiła serca widzów, a to z czasem przełożyło się na jej popularność w internecie. Starmach prowadzi Instagram, gdzie zgromadziła ponad 600 tys. obserwujących. Dzieli się z nimi nie tylko kadrami ze swojego codziennego życia, ale także cennymi przepisami! Fani smakołyków mogą zatem pokusić się o odtworzenie dań niczym z kuchni jurorki MasterChef.
Pojedynek ciast drożdżowych: które wybierasz?
Wśród przepisów, które zagościły na Instagramie Ani Starmach, znalazł się między innymi ten na ciasto drożdżowe z owocami. Jurorka MasterChefa wykorzystała do niego truskawki, jednak równie smaczne będzie z innymi owocami. To przepis podobny do tego, który znamy z własnych domów - prosty i bez niepotrzebnych udziwnień. Podobną recepturą podzieliła się w ubiegłym roku Ania Bardowska. Znana z “Rolnik szuka żony” celebrytka także chętnie publikuje w mediach społecznościowych ulubione przepisy. Ten na ciasto drożdżowe znajdziesz na naszej stronie: Przepis na ciasto drożdżowe od Ani Bardowskiej z Rolnik Szuka Żony
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 120g cukru
- 600g mąki
- 100 g roztopionego masła
- 500-600g truskawek
Kruszonka:
- 70g masła
- 120g mąki
- 60g cukru
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia rozczynu z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru pudru. Odstaw go w ciepłe miejsce na 15 minut, by podwoił objętość.
Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto, łącząc w naczyniu drożdżowy rozczyn, jajka z cukrem, mąkę i masło. Wyrabianie powinno trwać około 10-15 minut, by ciasto było dobrze napowietrzone. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, by podwoiło objętość. W tym czasie umyj, osusz i pokrój truskawki oraz przygotuj kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Ułóż na nim truskawki i posyp całość dużą ilością kruszonki. Odstaw jeszcze na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 45 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
przepis, video: instagram/Ania Starmach
fot. facebook/Ania Starmach