StoryEditorTradycyjne przepisy

Przepis na letnie ciasto drożdżowe według Ani Starmach

Ania Starmach to jedna z lubianych polskich kucharek, które swoimi recepturami chętnie dzielą się w napisanych przez siebie książkach oraz mediach społecznościowych. Niedawno Starmach zaprezentowała swoim fanom przepis na doskonałe letnie ciasto drożdżowe. Jak je przygotować samemu?

Ania Starmach podbija instagram swoimi przepisami 

Anię Starmach Polacy pokochali jako jurorkę w programach MasterChef i MasterChef Junior. Sympatyczna i szeroko uśmiechnięta znawczyni kulinariów z Krakowa z łatwością podbiła serca widzów, a to z czasem przełożyło się na jej popularność w internecie. Starmach prowadzi Instagram, gdzie zgromadziła ponad 600 tys. obserwujących. Dzieli się z nimi nie tylko kadrami ze swojego codziennego życia, ale także cennymi przepisami! Fani smakołyków mogą zatem pokusić się o odtworzenie dań niczym z kuchni jurorki MasterChef. 

Pojedynek ciast drożdżowych: które wybierasz? 

Wśród przepisów, które zagościły na Instagramie Ani Starmach, znalazł się między innymi ten na ciasto drożdżowe z owocami. Jurorka MasterChefa wykorzystała do niego truskawki, jednak równie smaczne będzie z innymi owocami. To przepis podobny do tego, który znamy z własnych domów - prosty i bez niepotrzebnych udziwnień. Podobną recepturą podzieliła się w ubiegłym roku Ania Bardowska. Znana z “Rolnik szuka żony” celebrytka także chętnie publikuje w mediach społecznościowych ulubione przepisy. Ten na ciasto drożdżowe znajdziesz na naszej stronie: Przepis na ciasto drożdżowe od Ani Bardowskiej z Rolnik Szuka Żony 

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami 

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży 
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 4 jajka 
  • 2 żółtka 
  • 120g cukru 
  • 600g mąki 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 500-600g truskawek 

Kruszonka

  • 70g masła 
  • 120g mąki 
  • 60g cukru 

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia rozczynu z drożdży, mleka, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru pudru. Odstaw go w ciepłe miejsce na 15 minut, by podwoił objętość. 

Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto, łącząc w naczyniu drożdżowy rozczyn, jajka z cukrem, mąkę i masło. Wyrabianie powinno trwać około 10-15 minut, by ciasto było dobrze napowietrzone. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, by podwoiło objętość. W tym czasie umyj, osusz i pokrój truskawki oraz przygotuj kruszonkę. 

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Ułóż na nim truskawki i posyp całość dużą ilością kruszonki. Odstaw jeszcze na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 45 minut. 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

przepis, video: instagram/Ania Starmach

fot. facebook/Ania Starmach

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 19:02