Spis treści:
Dlaczego warto piec ciasta warzywne?
Ciasta warzywne mogą być słodkimi przysmakami! Zachwycaliśmy się nimi niejednokrotnie, proponując na przykład przepis na sernik dyniowy lub cukiniowe brownie. Znajdziesz je w artykule: Sernik z dyni, brownie z cukinii? Podajemy 3 najlepsze przepisy na ciasta warzywne
Dlaczego ciasta z warzyw to dobry pomysł? Przede wszystkim wprowadzają do kuchni powiew nowości, którego czasem nam brakuje. Warto też odnotować, że ciasta warzywne często są wilgotne, pożywne i... dietetyczne! Być może czekoladowe muffinki z cukinią okażą się pełnowartościowym zamiennikiem dla słodkiej przekąski?
Przeczytaj także: Przepis na kremową zupę z cukinii w 4 krokach
Przepis na czekoladowe babeczki z cukinią
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 300 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 120 ml oleju roślinnego,
- 200 g cukru
Przygotowanie:
Cukinię umyj i odetnij końcówkę. Jeżeli skórka jest twarda, obierz warzywo. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Odstaw. W osobnym naczyniu umieść mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Wymieszaj. Jajka wbij do miski, utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlej olej wąskim strumykiem. Połącz obie przygotowane masy. Cukinię odciśnij z nadmiaru soku i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Nakładaj do foremek na babeczki. Piecz ok. 20 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowe muffiny polej polewą czekoladową lub udekoruj w ulubiony sposób.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements