Spis treści:
- Wszechstronna cukinia: co zrobić z tego warzywa?
- Z czym podać krem z cukinii?
- Przepis na zupę-krem z cukinii w 4 krokach
Wszechstronna cukinia: co zrobić z tego warzywa?
Cukinia to wspaniałe letnie warzywo, z którego można zrobić wiele pysznych potraw. Świetnie smakuje w daniach na słono, ale także jako podstawa ciasta czy dżemu. Poznaj nasze przepisy z cukinią w roli głównej:
Marynowana cukinia na słodko. Dodasz ją do sałatki i deseru
Późne lato na talerzu: cukinia faszerowana kurkami
Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Zrób makaron z cukinii!
3 przepisy na obiad z cukinią w roli głównej
Z czym podać krem z cukinii?
Zupa-krem z cukinii jest lekka i delikatna w smaku. By była bardziej sycąca, wykończ ją odpowiednimi dodatkami. Warto dodać do tego dania śmietanę lub gęsty jogurt grecki. Świetnym wykończeniem smaku będzie szczypta koperku, posiekanej świeżej bazylii lub ziół prowansalskich. Podaj tę zupę z groszkiem ptysiowym lub grzankami i ciesz się pyszną kompozycją!
Przepis na zupę-krem z cukinii w 4 krokach
Składniki:
- 2 cukinie,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 średnia biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego,
- sól, pieprz,
- grzanki do podania
Przygotowanie:
Krok 1: Cebulę i czosnek umyj i posiekaj drobno. Podsmaż na oleju wraz z pokrojoną cukinią.
Krok 2: Zalej podsmażone warzywa bulionem i gotuj aż cukinia będzie miękka.
Krok 3: Dopraw zupę solą i pieprzem, wykończ dodatkiem śmietany lub jogurtu.
Krok 4: Podawaj zupę udekorowaną kleksem śmietany lub jogurtu i wykończoną grzankami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements