StoryEditorLetni obiad

Przepis na kremową zupę z cukinii w 4 krokach

Zupa-krem z cukinii to letni pewniak: zawsze się udaje i świetnie smakuje! Wystarczą 4 proste kroki, by cieszyć się tą potrawą. Jak ją zrobić i z czym podać kremową zupę z cukinii?

Spis treści:

Wszechstronna cukinia: co zrobić z tego warzywa? 

Cukinia to wspaniałe letnie warzywo, z którego można zrobić wiele pysznych potraw. Świetnie smakuje w daniach na słono, ale także jako podstawa ciasta czy dżemu. Poznaj nasze przepisy z cukinią w roli głównej: 

Marynowana cukinia na słodko. Dodasz ją do sałatki i deseru 

Późne lato na talerzu: cukinia faszerowana kurkami 

Szukasz ciekawego pomysłu na obiad? Zrób makaron z cukinii! 

3 przepisy na obiad z cukinią w roli głównej 

Z czym podać krem z cukinii? 

Zupa-krem z cukinii jest lekka i delikatna w smaku. By była bardziej sycąca, wykończ ją odpowiednimi dodatkami. Warto dodać do tego dania śmietanę lub gęsty jogurt grecki. Świetnym wykończeniem smaku będzie szczypta koperku, posiekanej świeżej bazylii lub ziół prowansalskich. Podaj tę zupę z groszkiem ptysiowym lub grzankami i ciesz się pyszną kompozycją! 

Przepis na zupę-krem z cukinii w 4 krokach 

Składniki

  • 2 cukinie, 
  • 500 ml bulionu warzywnego, 
  • 1 średnia biała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego, 
  • sól, pieprz, 
  • grzanki do podania 

Przygotowanie

Krok 1: Cebulę i czosnek umyj i posiekaj drobno. Podsmaż na oleju wraz z pokrojoną cukinią. 

Krok 2: Zalej podsmażone warzywa bulionem i gotuj aż cukinia będzie miękka. 

Krok 3: Dopraw zupę solą i pieprzem, wykończ dodatkiem śmietany lub jogurtu. 

Krok 4: Podawaj zupę udekorowaną kleksem śmietany lub jogurtu i wykończoną grzankami. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 23:13