Spis treści:
- Pomysły na marynatę do cukinii
- Do czego użyć cukinii marynowanej na słodko?
- Przepis na cukinię w zalewie na słodko
Pomysły na marynatę do cukinii
Mając do dyspozycji dużą ilość cukinii, możemy przygotować z niej marynaty na kolejną zimę. To warzywo świetnie smakuje niemal ze wszystkim, zatem to doskonałe pole do eksperymentów! Oczywiście możesz przygotować klasyczną cukinię marynowaną w occie. Czemu jednak nie zaszaleć i nie zrobić meksykańskiej zalewy z nutą chili i pomidorów? Miłośnicy azjatyckiej kuchni mogą pokusić się o marynatę z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, octem ryżowym i odrobiną oleju sezamowego. Z kolei ci, którym bliskie są smaki śródziemnomorskie, powinni zamarynować cukinię z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, świeżym tymiankiem i bazylią.
Przeczytaj także: TOP 3 pomysły na marynowaną cukinię. Musisz je wypróbować!
Do czego użyć cukinii marynowanej na słodko?
Cukinia jest warzywem o bardzo delikatnym smaku. Jeżeli przygotujemy ją w marynacie na słodko, będzie przypominała owoc. Może kojarzyć się z ananasem lub owocami z kompotu. Z tego powodu cukinia na słodko nadaje się do deserów. Podaj ją z pokruszonymi ciastkami i serkiem mascarpone lub upiecz ucierane ciasto. Tak przygotowaną cukinię można także dodać do letniej sałatki - wystarczy garść miksu sałat, nieco cukinii w zalewie, podsmażony kurczak i prosty sos, by wyczarować doskonałą przekąskę!
Przeczytaj także: Szczelne słoiki przez cały rok? Poznaj 4 sposoby na wekowanie!
Przepis na cukinię w zalewie na słodko
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 6 szklanek wody
- 1 kg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 goździków
- opcjonalnie: aromat ananasowy
Przygotowanie:
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Usuń nasiona i pokrój miąższ w plastry lub w kostkę. Do garnka wlej wodę, wsyp kwasek cytrynowy i zagotuj. Gorącą zalewę wlej do cukinii i odstaw na 24 godziny. Następnie odcedź, ale nie wylewaj płynu. Dodaj do niego cukier, cukier waniliowy i goździki oraz kilka kropel aromatu ananasowego (można pominąć). Ponownie zagotuj, gdy cukier się rozpuści dodaj cukinię i gotuj 5-10 minut na małym ogniu. Przekładaj cukinię wraz z zalewą do słoików i pasteryzuj przez 5 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements