StoryEditorPrzetwory z cukinii

Marynowana cukinia na słodko. Dodasz ją do sałatki i deseru

Już niebawem rozpoczniemy sezon na cukinię. To wszechstronne warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Dziś proponujemy marynowaną cukinię na słodko, która w smaku przypomina ananasa. Do czego ją dodać?

Spis treści:

Pomysły na marynatę do cukinii 

Mając do dyspozycji dużą ilość cukinii, możemy przygotować z niej marynaty na kolejną zimę. To warzywo świetnie smakuje niemal ze wszystkim, zatem to doskonałe pole do eksperymentów! Oczywiście możesz przygotować klasyczną cukinię marynowaną w occie. Czemu jednak nie zaszaleć i nie zrobić meksykańskiej zalewy z nutą chili i pomidorów? Miłośnicy azjatyckiej kuchni mogą pokusić się o marynatę z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, octem ryżowym i odrobiną oleju sezamowego. Z kolei ci, którym bliskie są smaki śródziemnomorskie, powinni zamarynować cukinię z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, świeżym tymiankiem i bazylią. 

Przeczytaj także: TOP 3 pomysły na marynowaną cukinię. Musisz je wypróbować! 

Do czego użyć cukinii marynowanej na słodko? 

Cukinia jest warzywem o bardzo delikatnym smaku. Jeżeli przygotujemy ją w marynacie na słodko, będzie przypominała owoc. Może kojarzyć się z ananasem lub owocami z kompotu. Z tego powodu cukinia na słodko nadaje się do deserów. Podaj ją z pokruszonymi ciastkami i serkiem mascarpone lub upiecz ucierane ciasto. Tak przygotowaną cukinię można także dodać do letniej sałatki - wystarczy garść miksu sałat, nieco cukinii w zalewie, podsmażony kurczak i prosty sos, by wyczarować doskonałą przekąskę! 

Przeczytaj także: Szczelne słoiki przez cały rok? Poznaj 4 sposoby na wekowanie!

Przepis na cukinię w zalewie na słodko 

Składniki

  • 3 kg cukinii 
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 
  • 6 szklanek wody 
  • 1 kg cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 5 goździków 
  • opcjonalnie: aromat ananasowy 

Przygotowanie

Cukinię umyj i przekrój wzdłuż. Usuń nasiona i pokrój miąższ w plastry lub w kostkę. Do garnka wlej wodę, wsyp kwasek cytrynowy i zagotuj. Gorącą zalewę wlej do cukinii i odstaw na 24 godziny. Następnie odcedź, ale nie wylewaj płynu. Dodaj do niego cukier, cukier waniliowy i goździki oraz kilka kropel aromatu ananasowego (można pominąć). Ponownie zagotuj, gdy cukier się rozpuści dodaj cukinię i gotuj 5-10 minut na małym ogniu. Przekładaj cukinię wraz z zalewą do słoików i pasteryzuj przez 5 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. wrzesień 2024 20:40