StoryEditorCukinia do słoików

TOP 3 pomysły na marynowaną cukinię. Musisz je wypróbować!

Korzystając z tego, że wciąż trwa sezon na cukinię, warto sięgnąć po to warzywo nie tylko w postaci świeżej, ale także zadbać o to, by utrwalić jego właściwości na całą zimę. Dziś proponujemy cukinię marynowaną - najprostszy i najpopularniejszy sposób na cukinię ze słoika, a także świetną bazę do kuchennych eksperymentów. Jak przygotować wersję podstawową i jak można ją urozmaicić?

Cukinia marynowana – smak lata zamknięty w słoiku 

W drugiej połowie lata cukinia jest nie tylko najsmaczniejsza, ale także ma bardzo dużo właściwości odżywczych. Dlatego warto nie tylko jeść ją świeżą, ale także zapasteryzować. 

Przeczytaj także: Szczelne słoiki przez cały rok? Poznaj 4 sposoby na wekowanie! 

Ze względu na to, że cukinia ma bardzo delikatny smak, zwykle w przetworach towarzyszą jej aromatyczne przyprawy i zalewy lub inne warzywa. Odnajdzie się ona bardzo dobrze niemal w każdym towarzystwie. Dlatego warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych bazowych przepisów, z którymi można eksperymentować w kuchni. Jednym z nich jest właśnie receptura na marynowaną cukinię w słoiku. 

Jak wykorzystać marynowaną cukinię? 

Cukinia ze słoika sprawdzi się jako świetny dodatek do wielu posiłków. Można jeść ją do obiadu lub położyć na kanapki. Ciekawą alternatywą jest wykorzystanie marynowanej cukinii do przygotowania przekąsek na przyjęcie, takich jak mini szaszłyki, koreczki czy roladki. Ograniczeniem w wykorzystaniu tego przetworu jest tylko własna wyobraźnia! 

Marynowana cukinia w słoiku - przepis podstawowy 

Aby przygotować najprostszą wersję cukinii marynowanej, czyli taką w zalewie octowej, potrzebujemy następujących składników. 

Składniki: 

  • 6 młodych cukinii 
  • 1 marchew 
  • korzeń chrzanu 
  • czosnek 
  • kilkanaście liści laurowych 
  • 40 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 szklanki octu 10% 
  • 3 l wody 
  • 10 łyżek cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 3 płaskie łyżki gorczycy 

Przygotowanie: 

Przygotuj zalewę: zagotuj w garnku ocet i wodę z solą i cukrem. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm. Powkładaj do słoików. Marchew i chrzan obierz, pokrój w paski lub plasterki i dodaj do cukinii. Dodaj obrane ząbki czosnku, po kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego i trochę gorczycy. Słoiki uzupełnij zalewą, pamiętając, by zostawić trochę wolnego miejsca od góry. Zapasteryzuj – w przypadku pasteryzacji w garnku gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. 

Cukinia marynowana z musztardą 

Jednym ze sposobów na “podkręcenie” przepisu na marynowaną cukinię jest dodanie do niej musztardy. 

Składniki

  • 4 kg cukinii 
  • 1,5 łyżki soli 
  • kilka baldachów kopru (po 1 do słoika) 
  • czosnek 
  • 1 l wody 
  • 500 ml octu 10% 
  • 2 szklanki cukru 
  • 180 g musztardy francuskiej 
  • czubata łyżka musztardy miodowej 

Przygotowanie: 

Cukinię umyj, obierz i pokrój w paski. Wytnij gniazda nasienne. Zasyp około 0,5 łyżki soli, wymieszaj i odstaw na około godzinę, by cukinia puściła sok i nieco zmiękła. W tym czasie przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, łyżką soli i cukrem. Odstaw, by wystygła. Do zimnej zalewy dodaj obie musztardy i wymieszaj. Do każdego słoika włóż po baldachu kopru i 3-4 obrane ząbki czosnku. Z cukinii odlej sok i układaj ją w słoikach. Uzupełnij je zalewą, dobrze zakręć i zapasteryzuj (około 15 minut od momentu zagotowania wody). 

Marynowana cukinia curry 

Jeśli chcesz wprowadzić nutę azjatyckiego smaku do swojej kuchni, wypróbuj przepis na marynowaną cukinię z curry. 

Składniki: 

  • 2 kg cukinii 
  • 3 łyżeczki gotowej przyprawy curry lub własnej mieszanki curry 
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% 
  • 5 szklanek wody 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej 

Przygotowanie: 

Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. W razie potrzeby usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Włóż cukinię do słoików i w każdym z nich umieść obrany ząbek czosnku. Następnie przygotuj zalewę: zagotuj wodę z cukrem, solą i przyprawą curry. Gdy cukier się rozpuści, wlej ocet i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 5 minut. Przed zalaniem cukinii w słoikach dobrze zamieszaj, by przyprawy nie opadły na dno. Pamiętaj, aby zostawić trochę wolnego miejsca od góry. Zakręć słoiki i zapasteryzuj, gotując przez około 12 minut. 

Jak stworzyć własny przepis na marynowaną cukinię? 

Podstawowy przepis na marynowaną cukinię daje dużo możliwości eksperymentowania. Można więc dodać do słoików chili, by otrzymać cukinię na ostro, lub kurkumę, która nada warzywom w słoiku nie tylko koloru, ale także specyficznego smaku. 

Wypróbuj także inne nasze przepisy na cukinię: 

Proste i tanie gotowanie sezonowe: pokochasz te dwa przepisy: ketchup i zupę z cukinii! 

Super przepis na minipizzę z cukinii 

 

Zuzanna Ćwiklińska
fot. pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 02:35