Czy warto uprawiać cukinię?
Cukinia to jedno z warzyw, które są wyjątkowo łatwe w uprawie. Nie ma dużych wymagań - wystarczy zapewnić jej słoneczne stanowisko i wilgotną glebę, a odwdzięczy się, obficie owocując w lecie. Choć mówi się, że “co za dużo to niezdrowo”, w odniesieniu do cukinii ta sentencja nie ma racji bytu: każdą ilość tego warzywa można spożytkować w kuchni i jak najbardziej będzie to zdrowe dla organizmu. Cukinia jest bowiem lekkostrawna i niskokaloryczna a do tego zawiera między innymi żelazo, potas, magnez oraz liczne witaminy. Dlatego warto zadbać, by to warzywo znalazło się w przydomowym warzywniku.
Co można zrobić z cukinii?
Możliwości przetwarzania cukinii są ogromne. Nadaje się ona bowiem zarówno do przyrządzania na grillu, smażenia, gotowania, pieczenia jak i przetwarzania i zamykania w słoikach. Można z niej zrobić prawie wszystko. Z cukinii bez problemu da się przygotować cały obiad, od przystawek i zupy po ciasto na deser.
Poznaj jeden z naszych pomysłów na cukinię: Super przepis na minipizzę z cukinii
Przepis na zupę krem z cukinii
Gdy w lecie trafią się chłodniejsze dni, chętniej sięgamy po ciepłe zupy. Warto wtedy wykorzystać sezonowe warzywo, jakim jest cukinia. Jak przygotować pyszną zupę krem z tego warzywa?
Składniki:
- 1 duży por
- 2 cebule
- 4 duże cukinie
- 4 średnie ziemniaki
- 4-5 ząbków czosnku
- 500 ml bulionu
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę i pora pokrój w piórka, a pozostałe warzywa w kosteczkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj sól, pieprz i czosnek. Do tego wrzuć cukinię i ziemniaki. Podsmaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej gorącym bulionem. Dopraw chili i gałką muszkatołową. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie zblenduj na jednolity krem. Na koniec dolej śmietankę. Gotowe!
Prosty przepis na keczup z cukinii
Keczup z cukinii to doskonała alternatywa dla sklepowego keczupu z pomidorów, który często zawiera sporo cukru oraz konserwantów i nie jest dobry dla zdrowia. Przygotowany w domu przetwór z cukinii będzie o wiele zdrowszy, a przy tym smaczny. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek i przekąsek, ale można także wypróbować go w roli np. sosu do domowej pizzy.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki)
- 1/2 kg cebuli
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 125 ml octu jabłkowego lub 80 ml octu spirytusowego
- po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 400 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cukinię umyj, przytnij końce i obierz ze skórki. Następnie pokrój ją na kawałki i usuń nasiona ze środka. Zetrzyj na tarce o większych oczkach do dużej miski. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii. Dopraw solą, przykrj i wstaw do lodówki na całą noc lub na ok. 6 godzin - najważniejsze, by warzywa zmiękły i puściły sok.
Po upływie tego czasu warzywa przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Następnie gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny, co chwilę mieszając. Dodaj ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj i gotuj ok. 5 - 10 minut. Po upływie tego czasu zmiksuj masę blenderem.
Gorący ketchup przełóż do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i zapasteryzuj.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements