StoryEditorDania z cukinii

Proste i tanie gotowanie sezonowe: pokochasz te dwa przepisy: ketchup i zupę z cukinii!

Cukiniowy sezon trwa w najlepsze. Właśnie teraz te warzywa są najsmaczniejsze, a do tego niedrogie. Warto to wykorzystać i wprowadzić przepisy z cukinii do swojej kuchni! Proponujemy dwie receptury, które z pewnością zachwycą nie tylko największych zwolenników tego warzywa. Jak przygotować zupę krem i keczup z cukinii?

Czy warto uprawiać cukinię? 

Cukinia to jedno z warzyw, które są wyjątkowo łatwe w uprawie. Nie ma dużych wymagań - wystarczy zapewnić jej słoneczne stanowisko i wilgotną glebę, a odwdzięczy się, obficie owocując w lecie. Choć mówi się, że “co za dużo to niezdrowo”, w odniesieniu do cukinii ta sentencja nie ma racji bytu: każdą ilość tego warzywa można spożytkować w kuchni i jak najbardziej będzie to zdrowe dla organizmu. Cukinia jest bowiem lekkostrawna i niskokaloryczna a do tego zawiera między innymi żelazo, potas, magnez oraz liczne witaminy. Dlatego warto zadbać, by to warzywo znalazło się w przydomowym warzywniku. 

Co można zrobić z cukinii? 

Możliwości przetwarzania cukinii są ogromne. Nadaje się ona bowiem zarówno do przyrządzania na grillu, smażenia, gotowania, pieczenia jak i przetwarzania i zamykania w słoikach. Można z niej zrobić prawie wszystko. Z cukinii bez problemu da się przygotować cały obiad, od przystawek i zupy po ciasto na deser. 

Poznaj jeden z naszych pomysłów na cukinię: Super przepis na minipizzę z cukinii 

Przepis na zupę krem z cukinii 

Gdy w lecie trafią się chłodniejsze dni, chętniej sięgamy po ciepłe zupy. Warto wtedy wykorzystać sezonowe warzywo, jakim jest cukinia. Jak przygotować pyszną zupę krem z tego warzywa? 

Składniki: 

  • 1 duży por 
  • 2 cebule 
  • 4 duże cukinie 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 500 ml bulionu 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa 

Przygotowanie: 

Cebulę i pora pokrój w piórka, a pozostałe warzywa w kosteczkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj sól, pieprz i czosnek. Do tego wrzuć cukinię i ziemniaki. Podsmaż wszystko przez chwilę, a następnie zalej gorącym bulionem. Dopraw chili i gałką muszkatołową. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie zblenduj na jednolity krem. Na koniec dolej śmietankę. Gotowe! 

Prosty przepis na keczup z cukinii 

Keczup z cukinii to doskonała alternatywa dla sklepowego keczupu z pomidorów, który często zawiera sporo cukru oraz konserwantów i nie jest dobry dla zdrowia. Przygotowany w domu przetwór z cukinii będzie o wiele zdrowszy, a przy tym smaczny. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek i przekąsek, ale można także wypróbować go w roli np. sosu do domowej pizzy. 

Składniki: 

  • 1,5 kg cukinii (ok. 4 sztuki) 
  • 1/2 kg cebuli 
  • 1 i 1/2 łyżki soli 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 125 ml octu jabłkowego lub 80 ml octu spirytusowego 
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu 
  • 400 g koncentratu pomidorowego  

Przygotowanie: 

Cukinię umyj, przytnij końce i obierz ze skórki. Następnie pokrój ją na kawałki i usuń nasiona ze środka. Zetrzyj na tarce o większych oczkach do dużej miski. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii. Dopraw solą, przykrj i wstaw do lodówki na całą noc lub na ok. 6 godzin - najważniejsze, by warzywa zmiękły i puściły sok. 

Po upływie tego czasu warzywa przełóż do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Następnie gotuj na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez ok. 1/2 godziny, co chwilę mieszając. Dodaj ocet, papryki w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, przykryj i gotuj ok. 5 - 10 minut. Po upływie tego czasu zmiksuj masę blenderem.  

Gorący ketchup przełóż do wyparzonych i suchych słoików, zakręć i zapasteryzuj. 

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. maj 2024 18:36