StoryEditorDomowe lody

Kochasz kawę? Pokochasz domowe lody kawowe z tego przepisu!

W upalne dni, takie jak teraz, spełnieniem marzeń są orzeźwiające domowe lody. A co, gdy są one w dodatku zrobione na bazie kawy? Serca kawoszy zabiją szybciej – nie tylko od kofeiny! Jak przygotować takie lody?

Spis treści:

Przepisy na domowe lody i zimne desery 

Jeżeli marzysz o domowych lodach w różnych smakach, koniecznie zajrzyj do innych naszych artykułów! Przy okazji przypominamy, że weganie nie muszą rezygnować z tej formy orzeźwienia - proponujemy także przepisy na lody na śmietance roślinnej. Chcesz czegoś więcej? Wypróbuj przepis na ciasto lodowiec! 

Zajrzyj do naszych artykułów: 

Upały powracają: zrób ciasto lodowiec i ochłódź się w gorący dzień

Domowe lodowe sorbety z letnich owoców 

Kremowe lody dla wegan. Czym zastąpić śmietankę w wegańskich lodach?  

Jak zrobić tradycyjne domowe lody na śmietance? 3 przepisy! 

Czy da się zrobić domowe lody bez maszynki? 

Wiele przepisów na domowe lody wymaga użycia specjalnej maszynki. Jeżeli nie dysponujesz thermomixem ani maszyną do lodów, nie martw się! Wciąż możesz przyrządzić smaczny deser dla orzeźwienia. Musisz jednak przygotować się na to, że co jakiś czas regularnie należy mieszać lody w trakcie mrożenia. Możesz także skorzystać z przepisu jak ten na lody kawowe, który nie wymaga dodatkowego mieszania. 

Przeczytaj także: Przepis na babeczki kawowe dla dzieci

Przepis na domowe lody kawowe 

Składniki

  • 2 szklanki śmietany 30 proc. lub 36 proc., 
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub espresso w proszku) 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/4 szklanki gorącej wody 
  • 1/2 szklanki cukru pudru (opcjonalnie) 

Przygotowanie

Kawę rozpuść w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaj i odstaw, by wystygła. Do miski dodaj mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii oraz ostudzoną kawę, wymieszaj dokładnie. Następnie w osobnym naczyniu ubij śmietanę, w razie potrzeby dodając cukier puder (jeżeli lubisz słodkie lody). Ostrożnie połącz obie masy, delikatnie mieszając. Przełóż całość do pojemnika, przykryj i odstaw do zamrażarki na 6 godzin. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 01:33