StoryEditor

Domowe sposoby na walkę z inflacją: poznaj przepis na majonez!

W ostatnim tygodniu rozpętała się prawdziwa burza wokół tematu cen majonezu. Okazuje się, że ten lubiany produkt niesamowicie zdrożał! By walczyć z drożyzną na własną rękę, warto zrobić domowy majonez. Co będzie potrzebne?

Jakie są sekrety domowego majonezu? 

Bez majonezu trudno wyobrazić sobie nadchodzącą Wielkanoc. Jednak po ten sos sięgamy chętnie nie tylko podczas wielkanocnego śniadania! Wykończone nim sałatki czy kanapki zawsze smakują ciut lepiej, a staną się niezapomniane, gdy zamiast kupionego wybierzemy domowy majonez! 

Przeczytaj także: Ceny majonezu wystrzeliły jak rakieta. Co się dzieje?

Do zrobienia idealnego sosu potrzebne będzie tylko kilka składników. Co do tego, jaki olej wybierzemy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Warto poeksperymentować, sięgając np. po olej lniany, słonecznikowy czy rzepakowy. Z kolei ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny lub innym octem, jednak przy wyborze warto kierować się tym, jak kwaśny majonez chcemy otrzymać.

Wytrawne gospodynie domowe twierdzą, że sekret domowego majonezu tkwi w spokoju i powolności. Warto bowiem zacząć robienie tego sosu od wlewania oleju po kropelce, a następnie cienkim strumykiem. Chluśnięcie całej porcji na raz to wręcz zbrodnia! Całość należy wytrwale ucierać, aż konsystencja stanie się idealnie kremowa. Warto poświęcić na to trochę czasu, bo każdy, kto spróbuje domowego majonezu choć raz, już nigdy nie sięgnie po ten ze sklepu! 

Przepis na domowy majonez 

Składniki: 

  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 350 ml oleju roślinnego 
  • szczypta soli i pieprzu 

Przygotowanie: 

Jajko wbij do miseczki lub wysokiego naczynia. Następnie wlej ocet, dodaj sól i pieprz do smaku i zacznij ucierać. Dodaj musztardę i powoli zacznij wlewać olej, cały czas ucierając. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale możesz użyć także blendera, ustawiając najniższe obroty. Wlewaj olej, ucierając, aż majonez osiągnie odpowiednią konsystencję. Im więcej oleju, tym gęstszy będzie sos. Gotowy majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce nie dłużej niż kilka dni.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 15:44