Spis treści:
Czy suszone pomidory są zdrowe?
Suszone pomidory, zwłaszcza zalane oliwą, mogą wydawać się niezdrową przekąską. Na szczęście to mylne wrażenie! Suszone pomidory są pełnowartościowym produktem, porównywalnym ze świeżymi warzywami. Stanowią dobre źródło białka i błonnika. Zawierają likopen, czyli cenny przeciwutleniacz, który dzięki obróbce cieplnej staje się łatwiej przyswajalny dla organizmu. W suszonych pomidorach nie brak potasu, magnezu, żelaza czy wapnia. Przy wszystkich zaletach warto pamiętać, że suszone pomidory są kaloryczne - zwłaszcza te przechowywane w oliwie.
Przeczytaj także: Ogórki kiszone i małosolne na 3 ciekawe sposoby
Jak suszyć pomidory w domu?
Aby w zimie cieszyć się domowymi suszonymi pomidorami, przystąp do ich obróbki już dziś! Pomidory możesz suszyć na kilka sposobów:
- na słońcu,
- w piekarniku,
- w suszarce elektrycznej.
Suszenie na słońcu jest tanie i naturalne, ale zarazem długotrwałe i uciążliwe. Przygotowane odpowiednio pomidory należy rozłożyć na blaszce i wystawić na mocno nasłonecznione miejsce. Powinny tam spędzić aż 5 dni! Trzeba regularnie je kontrolować, by przeganiać muchy i inne owady. Pomóc w tym może gęsta gaza.
Suszenie w piekarniku jest szybsze i wygodniejsze. Ułożone na blasze pomidory można:
- umieścić w piekarniku nagrzanym do około 60-70 stopni i suszyć przez około 10 godzin,
- suszyć 3 godziny w 150 stopniach Celsjusza, a potem zostawić w wyłączonym piekarniku na 10-12 godzin (całą noc),
- suszyć w 100 stopniach Celsjusza przez 4-5 godzin przy otwartych drzwiczkach piekarnika (by usunąć wilgoć).
Z kolei suszenie w suszarce elektrycznej potrwa około 5 godzin.
Przeczytaj także: Suszarka do grzybów i owoców – jaką wybrać, żeby posłużyła nam na lata?
Przepis na suszone pomidory w oliwie
Składniki:
- 3 kg małych pomidorów,
- sól morska,
- kilka ząbków czosnku,
- 3 gałązki oregano,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 3 gałązki bazylii,
- 2-3 gałązki rozmarynu,
- ok. 1,5 litra oleju roślinnego np. słonecznikowego lub oliwy,
- 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
Przygotowanie:
Pomidorki umyj i osusz, usuń szypułki. Przekrój je wzdłuż na połówki, posyp solą i ułóż na blasze do pieczenia lub suszarce. Pomidory mogą się lekko stykać - podczas suszenia stracą wodę i skurczą się. Susz warzywa w wybrany sposób przez kilka godzin. Gdy będą gotowe, przełóż je do dużej miski i dopraw ziołami: oregano, tymianek, bazylię, rozmaryn. Czosnek obierz i pokrój na połówki, dodaj do miski. Skrop octem. Wymieszaj delikatnie i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj słoiki: umyj je i wyparz. Nakładaj pomidory do słoików do 2/3 wysokości.
Do rondelka wlej olej lub oliwę. Podgrzej go, by był gorący. Ostrożnie zalej olejem pomidory w słoikach, zostawiając nieco miejsca od góry. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements