StoryEditorPrzetwory z ogórków

Ogórki kiszone i małosolne na 3 ciekawe sposoby

W naszych ogródkach ogórków wciąż jest pod dostatkiem. Szukasz pomysłu, by ciekawie je obrobić? Wypróbuj te trzy sposoby na ogórki kiszone! Oferują pyszny smak i interesujące dodatki.

Spis treści:

Przepis na ogórki kiszone z estragonem 

Ogórki małosolne na ostro 

Ogórki małosolne w zalewie słodko-pikantnej 

Przepis na ogórki kiszone z estragonem 

Składniki: 

  • 1 kg małych ogórków gruntowych, 
  • 1 pęczek długiego kopru z baldachimem, 
  • 1 duża główka czosnku, 
  • 1 korzeń chrzanu, 
  • ziele angielskie, 
  • liście laurowe, 
  • 1 opakowanie suszonego estragonu 
  • woda i sól (w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody) 

Przygotowanie

Ogórki dokładnie umyj. Chrzan wyszoruj i podziel na paski o długości ok. 2 cm. Czosnek podziel na ząbki. Do umytych i wyparzonych słoików wkładaj po kilka gałązek koperku, wypełniaj je ogórkami, zostawiając trochę miejsca od góry. Każdy słoik uzupełnij 2 ząbkami czosnku, 3 kawałkami chrzanu, 3 ziarenkami ziela angielskiego, 1 liściem laurowym i szczyptą suszonego estragonu. Wodę zagotuj z solą, ciepłą zalewę wlej do słoików, zakręć szybko i odstaw. 

Przeczytaj także: Prosty i niezawodny przepis na ogórki kiszone

image
FOTO: Envato Elements

Ogórki małosolne na ostro 

Składniki

  • 2 kg świeżych ogórków, 
  • 1,5 l wody, 
  • 3 łyżki soli, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • 5 cm kawałek świeżego chrzanu, 
  • 1 łyżeczka białej gorczycy, 
  • 3 ostre papryczki piri-piri (marynowane ze słoiczka), 
  • kilka gałązek kopru 

Przygotowanie

Chrzan wyszoruj i pokrój w słupki, czosnek podziel na ząbki. Ogórki umyj. Do czystych i wyparzonych słoików włóż 2 gałązki kopru, następnie ciasto ułóż ogórki. W każdym słoiku umieść dodatkowo 2 ząbki czosnku, 2-3 słupki chrzanu i kilka kawałków ostrej papryczki, w zależności od tego, jak pikantne dania lubisz. Na koniec wsyp po trochu gorczycy. Przygotuj zalewę, gotując wodę z solą. Odstaw do wystudzenia. Chłodną zalewę wlej do słoików, przykryj je talerzykami i odstaw na 3-4 dni. 

Przeczytaj także: Jak zrobić twarde i chrupkie ogórki małosolne? Pożyteczne rady i przepis

image
FOTO: Envato Elements

Ogórki małosolne w zalewie słodko-pikantnej 

Składniki

  • 2 kg ogórków 
  • 3 l wody 
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 gruba laska chrzanu 
  • 1 pęczek kopru 
  • 1 duża główka czosnku 
  • 2 papryczki chili 

Przygotowanie

Ogórki i papryczki umyj. Pokrój chili w średnie plasterki, nie usuwaj pestek. Do umytych i wyparzonych słoików włóż 2-3 gałązki kopru, następnie ciasno ułóż ogórki. Czosnek podziel na ząbki, chrzan wyszoruj i pokrój w słupki. Do każdego słoika dołóż 2-3 ząbki czosnku i 2-3 słupki chrzanu. Dodaj po kilka plastrów papryczki chili. Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z solą i rozpuść w niej miód. Gorący płyn wlewaj do słoików, zakręć je i odstaw na 3 dni w suche, chłodne miejsce.

Przeczytaj także: Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku i jak tego uniknąć? Poznaj triki na kiszenie ogórków!

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. wrzesień 2024 23:04