Spis treści:
Przepis na ogórki kiszone z estragonem
Ogórki małosolne w zalewie słodko-pikantnej
Przepis na ogórki kiszone z estragonem
Składniki:
- 1 kg małych ogórków gruntowych,
- 1 pęczek długiego kopru z baldachimem,
- 1 duża główka czosnku,
- 1 korzeń chrzanu,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- 1 opakowanie suszonego estragonu
- woda i sól (w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj. Chrzan wyszoruj i podziel na paski o długości ok. 2 cm. Czosnek podziel na ząbki. Do umytych i wyparzonych słoików wkładaj po kilka gałązek koperku, wypełniaj je ogórkami, zostawiając trochę miejsca od góry. Każdy słoik uzupełnij 2 ząbkami czosnku, 3 kawałkami chrzanu, 3 ziarenkami ziela angielskiego, 1 liściem laurowym i szczyptą suszonego estragonu. Wodę zagotuj z solą, ciepłą zalewę wlej do słoików, zakręć szybko i odstaw.
Przeczytaj także: Prosty i niezawodny przepis na ogórki kiszone
Ogórki małosolne na ostro
Składniki:
- 2 kg świeżych ogórków,
- 1,5 l wody,
- 3 łyżki soli,
- 6 ząbków czosnku,
- 5 cm kawałek świeżego chrzanu,
- 1 łyżeczka białej gorczycy,
- 3 ostre papryczki piri-piri (marynowane ze słoiczka),
- kilka gałązek kopru
Przygotowanie:
Chrzan wyszoruj i pokrój w słupki, czosnek podziel na ząbki. Ogórki umyj. Do czystych i wyparzonych słoików włóż 2 gałązki kopru, następnie ciasto ułóż ogórki. W każdym słoiku umieść dodatkowo 2 ząbki czosnku, 2-3 słupki chrzanu i kilka kawałków ostrej papryczki, w zależności od tego, jak pikantne dania lubisz. Na koniec wsyp po trochu gorczycy. Przygotuj zalewę, gotując wodę z solą. Odstaw do wystudzenia. Chłodną zalewę wlej do słoików, przykryj je talerzykami i odstaw na 3-4 dni.
Przeczytaj także: Jak zrobić twarde i chrupkie ogórki małosolne? Pożyteczne rady i przepis
Ogórki małosolne w zalewie słodko-pikantnej
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli kamiennej
- 2 łyżki miodu
- 1 gruba laska chrzanu
- 1 pęczek kopru
- 1 duża główka czosnku
- 2 papryczki chili
Przygotowanie:
Ogórki i papryczki umyj. Pokrój chili w średnie plasterki, nie usuwaj pestek. Do umytych i wyparzonych słoików włóż 2-3 gałązki kopru, następnie ciasno ułóż ogórki. Czosnek podziel na ząbki, chrzan wyszoruj i pokrój w słupki. Do każdego słoika dołóż 2-3 ząbki czosnku i 2-3 słupki chrzanu. Dodaj po kilka plastrów papryczki chili. Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z solą i rozpuść w niej miód. Gorący płyn wlewaj do słoików, zakręć je i odstaw na 3 dni w suche, chłodne miejsce.
Przeczytaj także: Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku i jak tego uniknąć? Poznaj triki na kiszenie ogórków!
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements