StoryEditorDomowe kiszonki

Prosty i niezawodny przepis na ogórki kiszone

Sezon ogórkowy trwa i jeszcze przez dłuższą chwilę się nie skończy. Początek sierpnia to doskonały moment na przygotowanie ogórkowych przetworów - wtedy te warzywa są najsmaczniejsze, a zamykając je w słoikach zachowamy pełnię ich wartości odżywczych. Jednymi z najbardziej lubianych ogórków na zimę są te kiszone. Jak je zrobić, by na pewno wyszły?

Jaka jest magiczna proporcja na ogórki kiszone? 

Ogórki kiszone przygotowuje się z zaledwie kilku składników. To jeden z przetworów, przy których nie można przedobrzyć. Błędy w kulinarnej sztuce lub próby ulepszenia przepisu na siłę mogą poskutkować tym, że cała partia ogórków będzie do wyrzucenia! Wiele gospodyń domowych, które mają wprawę w przygotowywaniu kiszonek, korzysta z solanki zrobionej według “magicznej proporcji”: na każdy 1 l wody przypada 1 łyżka soli. 

Przeczytaj także: Czy kiszenie ogórków w plastikowych butelkach jest zdrowe?

Co trzeba wiedzieć o kiszeniu ogórków? 

Kiszenie ogórków nie jest skomplikowanym procesem, ale nietrudno o błąd, który może być przykry w skutkach. Ogórki mogą popsuć się, zgnić, wyjść miękkie lub puste w środku. Nie ma co się martwić na zapas – nawet początkujące gospodynie domowe zrobią doskonałe ogórki kiszone, jeżeli będą trzymały się prostych rad. Zebraliśmy je w artykule: Dlaczego ogórki kiszone są puste w środku i jak tego uniknąć? Poznaj triki na kiszenie ogórków! 

Czy sól do kiszenia ogórków ma znaczenie? 

Podejście do kwestii wyboru soli do kiszenia ogórków może być różne. Niektórzy godzinami potrafią udowadniać wyższość jednego typu soli nad drugim, inni z kolei sypią do solanki cokolwiek i otrzymują spektakularny efekt. To jak to jest z tą solą? Warto wiedzieć, że do kiszonek lepsza jest sól niejodowana. Sól jodowana może bowiem spowalniać proces fermentacji, przez co ogórki lub inne warzywa mogą ulec zepsuciu. Najczęściej do kiszonek poleca się sól kamienną, jednak alternatywę może stanowić sól morska lub sól himalajska. 

Przeczytaj także: Jak zrobić twarde i chrupkie ogórki małosolne? Pożyteczne rady i przepis

Niezawodny przepis na kiszenie ogórków 

Składniki

  • 1 kg średnich ogórków gruntowych 
  • 6-8 ząbków czosnku 
  • kilka łodyg kopru 
  • 1 korzeń chrzanu 
  • 2 l wody 
  • 2 łyżki soli 

Przygotowanie

Wodę zagotuj w garnku i rozpuść w niej sól. Odstaw, by nieco przestygła. W tym czasie umyj ogórki i poukładaj je ciasno w czystych, wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włóż po łodydze kopru, 2-3 ząbki czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Tak przygotowaną zawartość słoi zalej solanką, zakręć naczynia i odstaw je. Przez pierwsze kilka dni mogą być w temperaturze pokojowej, później lepiej schować je w chłodnym, ciemnym miejscu.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. październik 2024 14:03