Spis treści:
- Jakie śliwki wybrać do wytrawnych dań?
- Przepis na sałatkę ze śliwek z bakłażanem
- Przepis na sałatkę ze śliwek z pomidorkami
Jakie śliwki wybrać do wytrawnych dań?
W Polsce możemy cieszyć się wieloma odmianami śliwek. Niektóre są słodziutkie i soczyste, inne raczej kwaskowe. Jeżeli chcesz dodać te owoce do wytrawnego dania – na przykład sosu do mięsa czy właśnie sałatki - wybierz raczej te drugie. Sięgnij na przykład po klasyczne węgierki, wczesne renklody czy mirabelki. Dobrym wyborem do tego typu potraw będą również odmiany Stanley czy Cacanska Lepotica, które rozpoznasz po ciemnoniebieskiej skórce.
Przeczytaj także: Oliwki-fałszywki: zrób kiszone mirabelki, które smakują jak oliwki!
Przepis na sałatkę ze śliwek z bakłażanem
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 1 żółta papryka
- 6-8 dojrzałych śliwek węgierek
- 100 g rukoli
- 50 g sera feta
- 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości około centymetra. Posyp je solą i odłóż na sitko na 15 minut – w ten sposób usuniesz goryczkę. Po tym czasie opłucz bakłażana wodą i osusz. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubsze paski. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu podsmażaj warzywa, aż zrobią się miękkie i lekko się zarumienią. Następnie podsmaż na tej samej patelni śliwki, wcześniej umyte, wypestkowane i pokrojone na połówki. W misce umieść umytą rukolę, dodaj grillowane warzywa i śliwki, posyp serem feta oraz pestkami. Przygotuj sos: połącz oliwę, miód, ocet i drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę sosem.
Przepis na sałatkę ze śliwek z pomidorkami
Składniki:
- 0,5 kg śliwek
- 10 - 15 dag pomidorów koktajlowych
- 15 dag rukoli
- 1 czerwona cebula
- 8 łyżek musztardy
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śliwki oraz pomidorki dokładnie umyj i pokrój na połówki. Ze śliwek usuń pestki. Wrzuć do miski, dodaj opłukaną rukolę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Wymieszaj. W miseczce lub kubku połącz musztardę i oliwę. Polej sałatkę sosem i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements