StoryEditor3 przepisy!

Dżem z truskawek w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

Zrobienie dżemu z truskawek to jeden z najlepszych sposobów na zatrzymanie lata! Słoiczek z tym słodkim przetworem przywoła ciepłe wspomnienia nawet w najchłodniejsze dni. Będzie pyszny w wersji tradycyjnej, ale polecamy także przepisy z nutą szaleństwa. Jak zrobić taki dżem?

Ile kosztują truskawki? 

Druga połowa czerwca to w tym roku moment, kiedy cena truskawek jest najniższa. W tej chwili na rynkach hurtowych można je kupić za 5-10 zł/kg. W przypadku niektórych odmian ceny sięgają 8-13 zł/kg. Jeszcze miesiąc temu na niejednym targowisku za kilogram tych owoców płaciliśmy około 30 zł! Teraz jest więc najlepsza chwila, by kupić więcej truskawek i zrobić z nich pyszne przetwory, na przykład dżemy. 

Przeczytaj także: Samozbiory – ile kosztują owoce? Gdzie można pojechać?

Tradycyjny dżem z truskawek – przepis 

Składniki

  • 500 g truskawek 
  • 350 g cukru 
  • 5 łyżek wody 

Przygotowanie

Truskawki umyj i osusz szypułki. Jeżeli owoce są duże, pokrój je na mniejsze części. Wlej wodę i wsyp cukier. Delikatnie przemieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, by całość zgęstniała. Podczas gotowania mieszaj dżem, lekko rozgniatając owoce. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika, zakręć i pasteryzuj przez 20-30 minut. Następnie wyjmij i odstaw do góry dnem do czasu, aż słoiki ostygną. 

Nowoczesny dżem truskawkowy z białą czekoladą 

Składniki

  • 1 kg truskawek 
  • 1 opakowanie cukru żelującego 
  • 500 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 

Przygotowanie

Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój je na mniejsze części, jeżeli owoce są duże. Umieść je w garnku i wsyp cukier żelujący, zagotuj stale mieszając. Następnie wsyp cukier w ilości zalecanej na opakowaniu cukru żelującego. Mieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Następnie drobno pokrój lub zetrzyj na tarce białą czekoladę i dodają do gorącego dżemu. Wymieszaj, by czekolada się rozpuściła. Następnie wlej dżem do czystych słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut. Wyjmij i odstaw do góry dnem. 

Tradycja i nowoczesność: dżem truskawkowy z miętą 

Składniki

  • 1 kg truskawek 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 0,5 kg cukru 
  • 1 opakowanie cukru żelującego 
  • 2-3 gałązki świeżej mięty 

Przygotowanie

Truskawki umyj i usuń szypułki. Jeżeli owoce są duże, pokrój je na mniejsze części. Umieść je w garnku, dodaj cukier, wodę oraz listki mięty, oderwane od gałązek. Gotuj przez około 5 minut, a następnie dodaj cukier żelujący. Gotuj kolejne 3-5 minut, cały czas mieszając. Gdy całość zgęstnieje, przełóż do słoików i pasteryzuj przez około 20 minut. Odstaw słoiki dnem do góry aż do wystygnięcia.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 17:13