StoryEditorPrzetwory z papryki

Gruzińska adżika - kaukaska siostra ajwaru. Jak zrobić ten sos z papryki?

Wywodzący się z Kaukazu sos o nazwie adżika lub adżyka to dodatek do dań, podobny do bałkańskiego ajwaru. Oba dania robi się z papryki, jednak są między nimi pewne różnice. Jak zrobić adżikę w domu? Jak ją wykorzystać?

Z czego robi się adżikę? 

Przygotowanie adżiki to jeden ze sposobów na zamknięcie lata w słoiku. Jej podstawą jest papryka. W popularnej, choć nieco uproszczonej wersji, dodaje się także pomidory, jednak w oryginalnym przepisie ich nie ma. Kluczowe są za to wyraziste zioła i przyprawy, w tym czosnek, oraz dodatek orzechów włoskich. Adżikę można przygotować z dojrzałych papryk lub z tych jeszcze zielonych. To dobry sposób, by wykorzystać w kuchni resztki niedojrzałych warzyw! 

Co to jest adżika i do czego jej użyć? 

Adżika ma konsystencję sosu lub pasty i najczęściej w takich rolach pojawia się w kuchni. Może być dodatkiem do mięs i ryb, w Gruzji jada się ją także razem ze smażonymi ziemniakami. Jeżeli adżika będzie gęsta, zastąpi pastę do kanapek czy naleśników. Świetnie sprawdzi się także w roli sosu do makaronu. 

Czym się różni adżika od ajwaru? 

Ajwar jest bardzo podobny do adżiki. Występuje jednak między nimi zasadnicza różnica. Bałkański ajwar robi się z pieczonej papryki, dodaje się do niego bakłażany lub cukinię. Z kolei adżika powstaje z surowych papryk, które są głównym składnikiem tego sosu. 

Przepis na ajwar znajdziesz tutaj: Jak zrobić domowy ajwar - pyszną bałkańską pastę z papryki? 

Przepis na gruzińską adżikę 

Składniki

  • 2 duże czerwone papryki 
  • 2 ostre papryczki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżka kolendry 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki orzechów włoskich 
  • szczypta majeranku 
  • szczypta cząbru 
  • 2 liście laurowe 
  • sól do smaku 

Przygotowanie

Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze części. Umieść w naczyniu do blendowania, dodaj obrany czosnek, ostre papryczki i przyprawy. Jeżeli chcesz, by adżika była mniej pikantna, usuń z papryczek pestki. Zmiksuj całość, aż powstanie jednolita masa. Pod koniec blendowania dodaj oliwę z oliwek. Jeżeli adżika będzie zbyt gęsta, można dolać nieco soku jabłkowego. Przełóż do czystych, wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 15:43