Jak rozpoznać świeże szparagi?
Świeże szparagi to wiosenny delikates! Ich smak będzie doskonały, jeżeli warzywa będą młode i dobrze przechowywane. Kupując szparagi, zwróć uwagę na to, czy stoją w wodzie. Jeżeli tak, jest większa szansa, że będą świeże! O ich dobrej jakości świadczy także jędrność, zwarcie i lekko połyskująca główka. Jeżeli kupujesz białe szparagi, przyjrzyj się im dokładnie. Zielonkawe przebarwienia wskazują na to, że warzywa mogą być nieświeże i niesmaczne.
Przeczytaj także: Jak gotować szparagi, by były miękkie? Poznaj triki i przygotuj pyszne szparagi z jajkiem!
Wybierając szparagi na zupę, możesz zrezygnować z ich doskonałego wyglądu, bowiem całość i tak będzie blendowana. Na targowiskach można kupić np. szparagowe odłamki, które doskonale sprawdzą się w tego typu daniu! Dbaj jednak, by warzywa nie były zdrewniałe - twarde łyka będą pływać w zupie i utrudnią jej jedzenie.
Przepis na szparagową zupę-krem
Składniki:
- 500 g białych szparagów,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki, mocno wyginając (warzywo złamie się samo we właściwym miejscu). Obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki również obierz i pokrój. Umieść je w garnku i zalej bulionem. Dodaj szparagi i gotuj, aż warzywa zmiękną - potrwa to około 20 minut. Gotową zupę wykończ śmietaną, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gdy danie ostygnie, zblenduj je na gładką masę.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements