StoryEditorWiosenne dania

HIT na wiosenny obiad: zupa-krem z białych szparagów

Obowiązkowym elementem wiosennego menu jest zupa z białych szparagów. W tym roku sezon na te warzywa zaczął się nieco wcześniej. Nie ma więc na co czekać: przygotuj krem szparagowy już dzisiaj! Co będzie potrzebne i jak to zrobić?

Jak rozpoznać świeże szparagi? 

Świeże szparagi to wiosenny delikates! Ich smak będzie doskonały, jeżeli warzywa będą młode i dobrze przechowywane. Kupując szparagi, zwróć uwagę na to, czy stoją w wodzie. Jeżeli tak, jest większa szansa, że będą świeże! O ich dobrej jakości świadczy także jędrność, zwarcie i lekko połyskująca główka. Jeżeli kupujesz białe szparagi, przyjrzyj się im dokładnie. Zielonkawe przebarwienia wskazują na to, że warzywa mogą być nieświeże i niesmaczne. 

Przeczytaj także: Jak gotować szparagi, by były miękkie? Poznaj triki i przygotuj pyszne szparagi z jajkiem! 

Wybierając szparagi na zupę, możesz zrezygnować z ich doskonałego wyglądu, bowiem całość i tak będzie blendowana. Na targowiskach można kupić np. szparagowe odłamki, które doskonale sprawdzą się w tego typu daniu! Dbaj jednak, by warzywa nie były zdrewniałe - twarde łyka będą pływać w zupie i utrudnią jej jedzenie. 

Przepis na szparagową zupę-krem 

Składniki

  • 500 g białych szparagów, 
  • 2 średnie ziemniaki, 
  • 1 l bulionu warzywnego, 
  • 100 ml śmietany 30 proc., 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki, mocno wyginając (warzywo złamie się samo we właściwym miejscu). Obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki również obierz i pokrój. Umieść je w garnku i zalej bulionem. Dodaj szparagi i gotuj, aż warzywa zmiękną - potrwa to około 20 minut. Gotową zupę wykończ śmietaną, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gdy danie ostygnie, zblenduj je na gładką masę. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 11:38