Czy jajka są szkodliwe?
Niektóre osoby, mimo że nie są na diecie wegańskiej, decydują się wykluczyć jajka ze swojego jadłospisu. Wszystko przez to, że zawierają one cholesterol. Warto jednak dobrze przemyśleć tę decyzję, ponieważ akurat cholesterol zawarty w jajach wpływa na ludzki organizm pozytywnie – to tzw. “dobry cholesterol”. W tym produkcie znajdziemy również luteinę, witaminę A, witaminę D, lecytynę oraz naturalne substancje przeciwwirusowe. Zamiast stać w kolejce po suplementy diety z apteki, lepiej przygotować smaczne danie z jaj – na przykład jajka po turecku, czyli jajko w koszulce z dodatkiem sosu oraz przypraw.
Przeczytaj także: 3 pomysły na przekąski z jajkiem w roli głównej
Przepis na jajko po turecku
Składniki:
- 2 duże jaja
- 150 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 świeży ogórek
- sól
Przygotowanie:
Jogurt grecki przełóż do miseczki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, wymieszaj. Ogórka obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp solą i odstaw na kilka minut, by puścił sok. Następnie odlej płyn i dodaj ogórka do jogurtu.
W niewielkim garnku lub rondelku zagotuj wodę, aż zacznie wrzeć. Wlej ocet jabłkowy. Jajka wbij do niewielkich miseczek, pilnując, by nie uszkodzić żółtka. Za pomocą łyżki zrób wir w gotującej się wodzie z octem i wlej do niego jajko. Gotuj przez około 3 minuty a następnie wyjmij łyżką cedzakową.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego paprykę i chili, wymieszaj dokładnie i podgrzej przez 1-2 minuty.
Na talerz nałóż porcję sosu jogurtowego. Następnie dodaj ugotowane jajko w koszulce i polej masłem z przyprawami. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
źródło: materiały prasowe Fermy Drobiu Jokiel
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: Fermy Drobiu Jokiel