StoryEditorCiekawy przepis

Jaja po turecku: czym są i jak je zrobić?

Jajka należą do bardzo lubianych produktów w kuchni, między innymi ze względu na to, że można je przyrządzać na różne sposoby. Każdy ma swoje ulubione jajka, jednak jeżeli szukasz nowego pomysłu, wypróbuj jaja po turecku. Zachwycają nie tylko jako śniadanie! Jak je zrobić?

Czy jajka są szkodliwe? 

Niektóre osoby, mimo że nie są na diecie wegańskiej, decydują się wykluczyć jajka ze swojego jadłospisu. Wszystko przez to, że zawierają one cholesterol. Warto jednak dobrze przemyśleć tę decyzję, ponieważ akurat cholesterol zawarty w jajach wpływa na ludzki organizm pozytywnie – to tzw. “dobry cholesterol”. W tym produkcie znajdziemy również luteinę, witaminę A, witaminę D, lecytynę oraz naturalne substancje przeciwwirusowe. Zamiast stać w kolejce po suplementy diety z apteki, lepiej przygotować smaczne danie z jaj – na przykład jajka po turecku, czyli jajko w koszulce z dodatkiem sosu oraz przypraw. 

Przeczytaj także: 3 pomysły na przekąski z jajkiem w roli głównej

Przepis na jajko po turecku 

Składniki

  • 2 duże jaja 
  • 150 ml jogurtu greckiego  
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50 g masła 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku  
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 świeży ogórek 
  • sól 

Przygotowanie

Jogurt grecki przełóż do miseczki. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny, wymieszaj. Ogórka obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp solą i odstaw na kilka minut, by puścił sok. Następnie odlej płyn i dodaj ogórka do jogurtu. 

W niewielkim garnku lub rondelku zagotuj wodę, aż zacznie wrzeć. Wlej ocet jabłkowy. Jajka wbij do niewielkich miseczek, pilnując, by nie uszkodzić żółtka. Za pomocą łyżki zrób wir w gotującej się wodzie z octem i wlej do niego jajko. Gotuj przez około 3 minuty a następnie wyjmij łyżką cedzakową. 

Na patelni rozpuść masło. Dodaj do niego paprykę i chili, wymieszaj dokładnie i podgrzej przez 1-2 minuty. 

Na talerz nałóż porcję sosu jogurtowego. Następnie dodaj ugotowane jajko w koszulce i polej masłem z przyprawami. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

image
FOTO: Fermy Drobiu Jokiel

źródło: materiały prasowe Fermy Drobiu Jokiel 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: Fermy Drobiu Jokiel

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 03:14