Co zrobić z resztek ze świąt?
Jest kilka uniwersalnych dań, które mogą posłużyć do wykorzystania poświątecznych resztek. To wszystkie potrawy, które przygotowuje się według własnego uznania: sos do ryżu czy makaronu, zapiekanki z makaronu i ziemniaków, farsz do tarty, naleśników albo muffinek. Część resztek z wigilijnego i świątecznego stołu możemy także zamrozić i zużyć w późniejszym czasie – tak można postąpić np. z bigosem czy nieugotowanymi pierogami.
Inne pomysły na wykorzystanie pozostałości z przygotowań do świąt znajdziesz tutaj: Jak przygotować śniadanie świąteczne less waste?
Zapiekanka z mięsnych resztek
Składniki:
- 300 g poświątecznych wędlin i mięsa
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 200 ml śmietany
- ulubione zioła
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Wędliny i mięso ze świąt pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na patelni razem z czosnkiem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku ziołami oraz pieprzem i solą. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej jajkiem, rozmieszanym ze śmietaną. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20-30 minut.
Forszmak czyli pyszna zupa z resztek
Składniki:
- 300 g wędlin, kiełbas, pieczonych mięs itd.
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 i 1/2 szklanki bulionu
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Poświąteczne wędliny pokrój w paseczki lub kostkę. Posmażaj je partiami na patelni i przekładaj do więszego garnka. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, również podsmaż i dodaj do mięsa. Zalej wszystko podgrzanym bulionem i dodaj przyprawy. Zagotuj zawartość garnka. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie pokrój w drobną kostkę ogórki kiszone. Dodaj je do zupy, gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotuj na patelni zasmażkę. Dodaj ją do forszmaku i gotuj przez chwilę, by wszystko się zagęściło.
Jak zrobić bajaderki z resztek?
Składniki:
- 800-900 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez kremu, żelatyny, owoców)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki rodzynek lub innych bakalii
- 1 słoik gęstego dżemu
- 125 g masła
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu)
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego
- 3-4 łyżki kakao
- do obtoczenia: polewa czekoladowa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wszystkie resztki ciast pokrusz na kawałki, mogą być większe i mniejsze, i umieść w dużej misce. W rondelku przygotuj masę z masła, mleka i kakao (jeśli w resztkach jest dużo czekoladowych ciast, możesz pominąć ten składnik). Przestudź i dodaj do ciast. Następnie wlej olejek do smaku, dodaj dżem, krem orzechowy lub czekoladowy i bakalie. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Zrób z niej kulki, oblej je polewą czekoladową i obtocz w wybranej posypce. Odstaw do zastygnięcia.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements