StoryEditorKuchnia less waste

Jak nie zmarnować jedzenia po świętach? Przepisy na dania z resztek!

Co roku w polskich domach pojawia się ten sam problem: najpierw “nie jedz, bo to na święta” a później “jedz, bo się zmarnuje”. Jest sposób, by przełamać to błędne koło! Poznaj nasze przepisy na dania, do których wykorzystasz resztki ze świątecznego obiadu!

Co zrobić z resztek ze świąt? 

Jest kilka uniwersalnych dań, które mogą posłużyć do wykorzystania poświątecznych resztek. To wszystkie potrawy, które przygotowuje się według własnego uznania: sos do ryżu czy makaronu, zapiekanki z makaronu i ziemniaków, farsz do tarty, naleśników albo muffinek. Część resztek z wigilijnego i świątecznego stołu możemy także zamrozić i zużyć w późniejszym czasie – tak można postąpić np. z bigosem czy nieugotowanymi pierogami. 

Inne pomysły na wykorzystanie pozostałości z przygotowań do świąt znajdziesz tutaj: Jak przygotować śniadanie świąteczne less waste?

Zapiekanka z mięsnych resztek 

Składniki: 

  • 300 g poświątecznych wędlin i mięsa 
  • 2 cebule 
  • kilka ząbków czosnku 
  • 1 marchewka 
  • 1 jajko 
  • 200 ml śmietany 
  • ulubione zioła 
  • pieprz, sól 

Przygotowanie: 

Wędliny i mięso ze świąt pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na patelni razem z czosnkiem. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku ziołami oraz pieprzem i solą. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej jajkiem, rozmieszanym ze śmietaną. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20-30 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Forszmak czyli pyszna zupa z resztek 

Składniki: 

  • 300 g wędlin, kiełbas, pieczonych mięs itd. 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka oleju 
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 łyżki mąki pszennej 
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Poświąteczne wędliny pokrój w paseczki lub kostkę. Posmażaj je partiami na patelni i przekładaj do więszego garnka. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, również podsmaż i dodaj do mięsa. Zalej wszystko podgrzanym bulionem i dodaj przyprawy. Zagotuj zawartość garnka. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. W tym czasie pokrój w drobną kostkę ogórki kiszone. Dodaj je do zupy, gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotuj na patelni zasmażkę. Dodaj ją do forszmaku i gotuj przez chwilę, by wszystko się zagęściło. 

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić bajaderki z resztek? 

Składniki

  • 800-900 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez kremu, żelatyny, owoców) 
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 0,5 szklanki rodzynek lub innych bakalii 
  • 1 słoik gęstego dżemu 
  • 125 g masła 
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku (można też dodać odrobinę alkoholu) 
  • 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego 
  • 3-4 łyżki kakao 
  • do obtoczenia: polewa czekoladowa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe 

Przygotowanie: 

Wszystkie resztki ciast pokrusz na kawałki, mogą być większe i mniejsze, i umieść w dużej misce. W rondelku przygotuj masę z masła, mleka i kakao (jeśli w resztkach jest dużo czekoladowych ciast, możesz pominąć ten składnik). Przestudź i dodaj do ciast. Następnie wlej olejek do smaku, dodaj dżem, krem orzechowy lub czekoladowy i bakalie. Zagnieć wszystko na jednolitą masę. Zrób z niej kulki, oblej je polewą czekoladową i obtocz w wybranej posypce. Odstaw do zastygnięcia. 

image
FOTO: Envato Elements

 

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 18:00