Spis treści:
- Czy pestki dyni są zdrowe?
- Jak przygotować pestki dyni do prażenia?
- Jak prażyć pestki dyni?
- Prażone pestki dyni na 3 sposoby - przepisy
Czy pestki dyni są zdrowe?
Pestki dyni to prawdziwa bomba dla zdrowia! Zdają się niepozorne, jednak skrywają w sobie ogrom dobroczynnych składników. Zawierają między innymi sporo cynku, żelaza, magnezu i potasu, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E i K, białko i zdrowy olej roślinny. Służą organizmom mężczyzn, kobiet oraz dzieci. Ich prażenie nie jest obowiązkowe - pestki dyni można jeść także na surowo, jednak podgrzanie ich wcześniej w piekarniku czy na patelni pozwoli uczynić z nich naprawdę smaczną przekąskę.
Więcej o znaczeniu pestek dyni dla zdrowia przeczytasz w naszym artykule: Nie wyrzucaj pestek z dyni! To zdrowotna bomba. Dlaczego warto je jeść?
Jak przygotować pestki dyni do prażenia?
Większość jadalnych odmian dyni ma pestki, które można zjeść. Wyjątkiem jest dynia hokkaido. Aby przygotować pestki do prażenia, oddziel je od miąższu, a następnie dokładnie opłucz, zalej wodą i odstaw na kilka minut. Dzięki temu pozostałości miąższu opadną na dno, a zawarte w pestkach składniki odżywcze staną się lepiej przyswajalne.
Jak prażyć pestki dyni?
Wybór dotyczący tego, czy będziesz prażyć pestki dyni w piekarniku czy na patelni, należy do Ciebie. Oba sposoby są równie skuteczne! Przygotowując prażone pestki dyni w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, co do nich dodajemy - możemy regulować ilość tłuszczu, soli i przypraw.
Przeczytaj także: Ta roślina ma najwięcej witaminy C i jest najzdrowszym owocem świata!
Prażone pestki dyni na 3 sposoby - przepisy
Sposób 1: solone pestki dyni
Składniki:
- pestki dyni
- sól
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Pestki dyni umyj i namocz. Następnie dokładnie je osusz. Wysyp na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Polej olejem tak, by wszystkie pestki były nim równomiernie pokryte. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz przez 10 minut, po tym czasie przełóż pestki na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz solą. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Sposób 2: pikantne pestki dyni
Składniki:
- pestki dyni
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pestki dyni wysyp na rozgrzaną patelnię i podprażaj je przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wsyp przyprawy, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj kolejne 2 minuty. Na koniec polej pestki równomiernie oliwą, podprażaj, mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i przechowuj w szczelnym pojemniku.
Sposób 3: pestki dyni na słodko
Składniki:
- pestki dyni
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pestki dyni umieść na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą, posyp cukrem i cynamonem, obtocz dokładnie w przyprawach. Na koniec dodaj szczyptę soli. Piecz pestki przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, pilnując, by cukier się nie przypalił.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements