StoryEditorZdrowie z natury

Nie wyrzucaj pestek z dyni! To zdrowotna bomba. Dlaczego warto je jeść?

Pestki z dyni często są traktowane po macoszemu. Wyrzucamy je i nawet nie pomyślimy o tym, ile drogocennych składników odżywczych trafia do kosza! Dlaczego warto jeść pestki dyni nie tylko jesienią?

Spis treści:

Czy pestki dyni są jadalne? 

Pewne zamieszanie wprowadza fakt, że nie wszystkie pestki dyni są jadalne. By nie narazić się na przykre skutki uboczne, wiele osób woli całkowicie zrezygnować z ich jedzenia. Warto wiedzieć, że do spożycia nie nadają się pestki dyni Hokkaido - mogą doprowadzić do przykrych efektów jelitowych. Prócz tego nie należy zjadać pestek dyń ozdobnych, które mogą okazać się trujące. Większość popularnych jadalnych odmian dyni ma pestki nadające się do spożycia. 

Jakie składniki odżywcze mają pestki dyni? 

Pestki dyni to prawdziwe mikrobomby składników odżywczych! Znajdziemy w nich między innymi sporo cynku, żelaza, magnezu i potasu. Oprócz tego są bogate w witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E i K. Stanowią też dobre źródło białka! Około 30-40 proc. pestki dyni stanowi zdrowy olej roślinny, zatem ich spożywanie dostarczy organizmowi porcję nienasyconych tłuszczów roślinnych. 100 gramów suszonych pestek dyni zawiera około 560 kcal, zatem osoby na diecie nie powinny jeść ich dużo. 

Jak pestki dyni działają na organizm mężczyzny? 

Pestki dyni zaleca się do spożywania zwłaszcza mężczyznom. Wszystko przez wysoką zawartość witaminy E oraz cynku. Ta pierwsza wpływa na płodność, w tym na produkcję i jakość plemników. Z kolei cynk łagodzi dolegliwości wynikające z problemów z prostatą oraz poprawia sprawność seksualną. Warto wiedzieć, że niedobór cynku może powodować obniżenie poziomu testosteronu w organizmie.

Przeczytaj także: Oto świetne metody na obieranie dyni!

Czy pestki dyni można podać dziecku? 

Dynia to jedno z pierwszych warzyw, które można wprowadzić do diety dziecka. A co z pestkami? Czy nie zaszkodzą małemu organizmowi? Ależ skąd! Można podawać je maluchom od 9 roku życia, początkowo najlepiej w formie zmielonej. Przedszkolaki mogą już pałaszować pestki dyni na całego (oczywiście nie do przesady i pod kontrolą rodziców!), bowiem pomagają one zwalczać na przykład owsicę, tasiemce, glisty i inne pasożyty. Wzmacniają też odporność i przyspieszają gojenie się ran, co sprawdzi się w przypadku aktywnych dzieci. 

image
FOTO: Envato Elements

Piękna cera, paznokcie i więcej energii na co dzień: zalety pestek dyni 

Dyniowe pestki pałaszują dla zdrowia Twój mąż i dzieci? Ty także po nie sięgnij! Pestki dyni korzystnie wpływają bowiem na urodę, zwłaszcza na stan skóry, włosów i paznokci. Dostarczą również energii na co dzień dzięki niacynie, która pobudza organizm. Przydadzą się zwłaszcza paniom w ciąży, gdyż wspomagają wchłanianie kwasu foliowego. Z kolei podczas karmienia piersią pestki dyni pomogą w laktacji!

Przeczytaj także: Wegańska jesień: jak zrobić hummus z dyni?

Na co pomagają pestki dyni? 

Pestki dyni mają naprawdę duży wpływ na organizm. Warto je jeść: 

  • podczas starań o dziecko, 
  • w ciąży i w trakcie karmienia piersią, 
  • by obniżyć cholesterol, 
  • by wyregulować pracę jelit i pozbyć się zaparć, 
  • by obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, 
  • w profilaktyce antynowotworowej, 
  • by wspomóc układ moczowy, 
  • w celu złagodzenia stanów depresyjnych i lękowych. 

Jak jeść pestki dyni? 

Najczęściej pestki dyni jada się po uprażeniu. Nie jest to jednak konieczne: można je spożywać także na surowo. Jeżeli jednak chcesz je wcześniej obrobić termicznie, po wyjęciu pestek oczyść je z miąższu i namocz. Następnie rozłóż na papierze do pieczenia i upraż w piekarniku, na patelni lub przy grzejniku.

Przeczytaj także: Maseczka z dyni na jesień – wypróbuj!

Z czym jeść pestki dyni? 

Choć dyniowe pestki są dość kaloryczne, warto mieć je pod ręką jako przekąskę - zwłaszcza, gdy masz skłonność do podjadania ciasteczek czy chipsów, to zdecydowanie zdrowsza alternatywa! Można także jeść je z owsianką, jogurtem, dodać do domowej granoli lub deseru. Sprawdzą się w sałatce, jako składnik smoothie, zupy dyniowej, wykończenie kanapek a nawet ciasta! Możliwości ich zastosowania w kuchni są naprawdę niezwykle szerokie.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. październik 2024 08:22