Dynia na słodko i na słono z Halo Wieś
Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych jesiennych warzyw. Da się z niej wyczarować dania słodkie i słone, wypieki i przekąski! Jeżeli potrzebujesz kulinarnej inspiracji i zastanawiasz się, co zrobić z dyni, mamy kilka propozycji. Znajdziesz je w naszych artykułach:
Bułeczki dyniowe w kształcie dyni - doskonałe nie tylko na Halloween!
4 przepisy na słodkie śniadanie z dynią w roli głównej
Jak przygotować pieczoną dynię? Zobacz ciekawy przepis
Klasyczne amerykańskie pumpkin pie czyli przepis na tartę z dyni
Krem z dyni - jak go zrobić i co dodać?
Wegański przysmak na jesień: curry z dyni
Przepis na hummus z pieczonej dyni
- Składniki:
- 500 g dyni hokkaido
- 100 ml oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 70 ml wody
Przygotowanie:
Dynię hokkaido pokrój na mniejsze części i usuń pestki. Możesz obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne, skórka tej odmiany jest jadalna. Pokrój warzywo w grube plastry, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą. Posyp solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut, aż dynia zmięknie. Wyjmij i wystudź.
Upieczoną dynię umieść w naczyniu do blendowania razem z obranym ząbkiem czosnku, pastą tahini, sokiem z cytryny, papryką oraz wodą. Możesz także dolać nieco oliwy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty, dolej więcej wody, w razie potrzeby dodaj także przyprawy. Gotowy hummus podawaj jako pastę do kanapek, warzyw lub przekąsek.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements