Tarta, sernik, bułeczki – jakie możliwości daje dynia?
Choć w Polsce nie obchodzi się Święta Dziękczynienia, a jeszcze do niedawna niewielu obchodziło Halloween, niezależnie od narodowości i przekonań możemy celebrować dynię. To wspaniałe warzywo daje bowiem niemal nieskończone możliwości wykorzystywania w kuchni i choćby tylko z tego powodu zasługuje na własne święto. Nie ma jednak potrzeby, by zaznaczać w kalendarzu konkretną datę: dzień dyni możemy obchodzić codziennie, gdy tylko jest sezon na to warzywo!
Możliwości wykorzystania dyni jest naprawdę wiele. Żaden łasuch z pewnością nie przejdzie obojętnie obok dyniowych bułeczek z cynamonem, które w dodatku można uformować na kształt małych dyni. Z kolei ci, którzy przepadają za słodyczami, ale wybierają zdrowe alternatywy, mogą sięgnąć po dyniowe ciasto czekoladowe albo sernik z dyni. Jednak na deserach świat dań z dyni się nie kończy - na chłodne jesienne dni świetnym wyborem będzie aromatyczny krem z tego warzywa z ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić tartę z dyni w amerykańskim stylu?
Składniki:
- 20 dag masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki zimnej wody
- szczypta soli
- 60 dag dyni
- 120 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 12 dag cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Dynię umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Gdy dynia będzie chłodna, za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i umieść w blenderze. Zmiksuj, by stworzył gładką masę.
Przygotuj kruche ciasto. Zimne masło posiekaj nożem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, wodę i sól. Zagnieć szybko, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
W misce zmiksuj jajka, cukier, śmietankę 30%, sól, cynamon, imbir i goździki. Połącz z masą dyniową.
Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub formę do tarty. Na spód wlej nadzienie z dyni (nie przejmuj się, jeśli będzie rzadkie). Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 170 stopni i piecz jeszcze przez 25-30 minut, aż masa dyniowa się zetnie.
Podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements