StoryEditorJesienne inspiracje w kuchni

Klasyczne amerykańskie pumpkin pie czyli przepis na tartę z dyni

Kuchnia amerykańska kojarzy nam się głównie z kulturą fastfoodu i apetycznymi burgerami. Jednak ma ona do zaoferowania wiele więcej, a między innymi - klasyczną dyniową tartę, którą Amerykanie raczą się podczas święta dziękczynienia. Choć w Polsce nie obchodzimy takiej uroczystości, możemy przyrządzić pumpkin pie i cieszyć się nią dowolnego dnia!

Tarta, sernik, bułeczki – jakie możliwości daje dynia? 

Choć w Polsce nie obchodzi się Święta Dziękczynienia, a jeszcze do niedawna niewielu obchodziło Halloween, niezależnie od narodowości i przekonań możemy celebrować dynię. To wspaniałe warzywo daje bowiem niemal nieskończone możliwości wykorzystywania w kuchni i choćby tylko z tego powodu zasługuje na własne święto. Nie ma jednak potrzeby, by zaznaczać w kalendarzu konkretną datę: dzień dyni możemy obchodzić codziennie, gdy tylko jest sezon na to warzywo! 

Możliwości wykorzystania dyni jest naprawdę wiele. Żaden łasuch z pewnością nie przejdzie obojętnie obok dyniowych bułeczek z cynamonem, które w dodatku można uformować na kształt małych dyni. Z kolei ci, którzy przepadają za słodyczami, ale wybierają zdrowe alternatywy, mogą sięgnąć po dyniowe ciasto czekoladowe albo sernik z dyni. Jednak na deserach świat dań z dyni się nie kończy - na chłodne jesienne dni świetnym wyborem będzie aromatyczny krem z tego warzywa z ulubionymi dodatkami. 

Jak zrobić tartę z dyni w amerykańskim stylu? 

Składniki: 

  • 20 dag masła 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 2 łyżeczki zimnej wody 
  • szczypta soli 
  • 60 dag dyni 
  • 120 ml śmietanki 30% 
  • 3 jajka 
  • 12 dag cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków 

Przygotowanie: 

Dynię umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestki. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Gdy dynia będzie chłodna, za pomocą łyżeczki wyjmij miąższ i umieść w blenderze. Zmiksuj, by stworzył gładką masę. 

Przygotuj kruche ciasto. Zimne masło posiekaj nożem, dodaj mąkę, cukier waniliowy, wodę i sól. Zagnieć szybko, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. 

W misce zmiksuj jajka, cukier, śmietankę 30%, sól, cynamon, imbir i goździki. Połącz z masą dyniową. 

Kruche ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub formę do tarty. Na spód wlej nadzienie z dyni (nie przejmuj się, jeśli będzie rzadkie). Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do ok. 170 stopni i piecz jeszcze przez 25-30 minut, aż masa dyniowa się zetnie. 

Podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!

image

Tartę z dyni podawaj z bitą śmietaną.

FOTO: Ekaterina Kondratova/envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 08:21