Lista składników na dyniowe bułeczki
Oto jakie składniki są niezbędne do upieczenia bułeczej dyniowych:
- 20 g drożdży,
- 200 ml mleka,
- 200 g purée z dyni,
- 500 g mąki,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1/2 kostki masła,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cynamonu,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru pudru.
Jak przygotwać bułeczki z dynii?
Żeby przygotować dyniowe bułeczki należy najpierw lekko zagrzac mleko i następnie dodać do niego 20 gram drożdży. Następnie drożdże uciermay i dodajemy łyżkę cukru oraz mąki. Całość odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie należy rozpuścić masło i poczekać aż się ostudzi. Pozostałą częć mąki przesiewamy, a do mąki dodajemy pozostały cukier, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wreszcie do ciasta dodajemy dyniowe purée z dyni i wyrośnięty zaczyn.
Takie ciasto należy energicznie zagniatać i następnie dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ponownie. Tak uformowane ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosło. Po 60 minutach ponownie należy zagnieść ciasto. Następnie uformować z niego małe bułeczki u wyłożyć je w okrągłej formie jedną przy drugiej.
Tak uformowane ciasto odstawiany na kolejne pół godziny i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę z bułeczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy od 25 do 30 minut.
Kiedy bułeczki przestygną można je posypać cukrem pudrem lub udekorować dżemem.
Katarzyna Kosmala