StoryEditorPrzepisy kulinarne

Super przepis na bułeczki dyniowe z cynamonem

Dynia jest nieformalną królową jesiennej kuchni. Jest to na tyle wdzięczne warzywo, że można ja przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich są bułeczki dyniowe z cynamonem. Jak przygotować te pyszności?

Lista składników na dyniowe bułeczki

Oto jakie składniki są niezbędne do upieczenia bułeczej dyniowych:

  • 20 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 200 g purée z dyni,
  • 500 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 kostki masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru pudru.
image

Bułeczki dyniowe

FOTO: Katarzyna Kosmala

Jak przygotwać bułeczki z dynii? 

Żeby przygotować dyniowe bułeczki należy najpierw lekko zagrzac mleko i następnie dodać do niego 20 gram drożdży. Następnie drożdże uciermay i dodajemy łyżkę cukru oraz mąki. Całość odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie należy rozpuścić masło i poczekać aż się ostudzi. Pozostałą częć mąki przesiewamy, a do mąki dodajemy pozostały cukier, cynamon, szczyptę soli oraz jajka. Wreszcie do ciasta dodajemy dyniowe purée z dyni i wyrośnięty zaczyn.

Takie ciasto należy energicznie zagniatać i następnie dodać roztopione masło i wyrobić ciasto ponownie. Tak uformowane ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby jeszcze urosło. Po 60 minutach ponownie należy zagnieść ciasto. Następnie uformować z niego małe bułeczki u wyłożyć je w okrągłej formie jedną przy drugiej.

Tak uformowane ciasto odstawiany na kolejne pół godziny i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę z bułeczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy od 25 do 30 minut. 

Kiedy bułeczki przestygną można je posypać cukrem pudrem lub udekorować dżemem

Katarzyna Kosmala

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 11:29