StoryEditorPomysł na winogrona

Jak zrobić jesienny dżem z ogrodowych winogron? Łatwy przepis!

Winogrona to często owoce, na które brakuje nam pomysłu w kuchni. Przerabiamy je w najlepszym wypadku na domowe wino lub zjadamy na surowo. Można jednak zrobić z nich wspaniały dżem lub mus, który świetnie sprawdzi się zimą jako dodatek do wypieków. Jak przygotować dżem z winogron?

Jakie właściwości mają winogrona? 

Kwaskowaty smak winogron nie wszystkim przypada do gustu. Warto się jednak do niego przekonać, bo te niepozorne owoce mają sporo zdrowotnych właściwości. Wyróżnia je przede wszystkim wysoka zawartość witamin: C, A, E, K. Prócz tego bogate są także w potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. 

Co więcej, winogrona wyróżnia zawartość jodu. Ten pierwiastek wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy – i jak się okazuje, można dostarczyć go organizmowi nie tylko podczas spacerów nad morzem. 

Przeczytaj także: Jodek potasu – kiedy przyjąć, jaką dawkę i gdzie go zdobyć? 

Jak zrobić dżem z winogron? 

Składniki: 

  • 1 kg ciemnych winogron 
  • 150 g cukru 
  • sok z 2 cytryn 
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu lub cynamonu 

Przygotowanie: 

Winogrona umyj, oderwij od gałązek i umieść w garnku z grubym dnem. Następnie zasyp cukrem z ewentualnymi dodatkami i odstaw w chłodne miejsca na ok. 2 godziny, by winogrona puściły sok. 

Po upływie tego czasu ustaw garnek na ogniu. Doprowadź zawartość do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotuj jeszcze przez 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać. Aby pozbyć się pestek i skórek, przetrzyj masę z rozgotowanych winogron przez sito. Gotuj na małym ogniu, aż dżem zgęstnieje. Dodaj sok z 2 cytryn i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż masa uzyska pożądaną konsystencję. Przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez ok. 10 minut. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 06:42