Jakich odmian dyni nie trzeba obierać?
Osoby, które nie lubią obierania dyni, z pewnością wiedzą, że niektóre odmiany można zjadać ze skórką. Lista jest całkiem długa i znajdują się na niej bardzo popularne i lubiane gatunki dyni, w tym dynia hokkaido. To jedno z najprostszych w obsłudze warzyw – wystarczy ją przeciąć, usunąć pestki i gotowe! Posmakuje niemal w każdym daniu.
Przeczytaj także: Wegański przysmak na jesień: curry z dyni
Skórki nie trzeba zdejmować także z dyni odmian kabocha, delicata i mandaryn. Również dynię piżmową można zjadać w całości bez obierania.
Jak obierać dynię ze skóry?
W przypadku odmian dyni, które mają dość cienką skórkę, można pokusić się o obranie jej podobnie jak każdego innego warzywa. Umytą dynię warto najpierw przekroić na pół i usunąć z niej pestki, a następnie za pomocą noża lub obieraczki do warzyw odkroić skórkę. To rozwiązanie może jednak nie zadziałać, kiedy mamy do czynienia z dynią o wyjątkowo grubej skórce, np. odmianą olbrzymią, która często występuje w naszych warzywnikach. Wówczas potrzebne są pewne triki.
Przeczytaj także: Przepis na dyniowe gnocchi z ziemniaków
Prosty trik na obieranie dyni ze skórki
Najprostszym sposobem na ułatwienie sobie procesu obierania dyni jest podgotowanie jej lub uparowanie. Wystarczy umyć warzywo, podzielić je na mniejsze części, usunąć pestki i umieścić w garnku z wodą lub w naczyniu do gotowania na parze. Wystarczy około 10-15 minut, po tym czasie można wyjąć dynię i za pomocą noża lub widelca oddzielić miąższ od skórki. Wadą tego rozwiązania jest fakt, że w trakcie gotowania dynia odda część swoich właściwości do wody - jeżeli nie wykorzystamy jej później np. jako bazy do zupy, cenne witaminy i minerały pójdą do kosza. Da się tego uniknąć, gotując warzywo na parze.
Przeczytaj także: Bułeczki dyniowe w kształcie dyni - doskonałe nie tylko na Halloween!
Jak łatwo obrać dynię?
Innym sposobem na łatwe obranie dyni przy zachowaniu wszystkich jej walorów smakowych oraz właściwości jest pieczenie tego warzywa. Również w tym przypadku należy umyć dynię, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić na mniejsze części, najlepiej na plastry o grubości około 2-3 cm. Wyjątkiem jest dynia makaronowa: ponieważ nie ma pestek, wystarczy przekroić ją na pół i upiec. Można polać warzywo oliwą, a nawet natrzeć przyprawami. Piec dynię trzeba około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza - jeżeli plastry są grube, ten czas można wydłużyć. Po wyjęciu z piekarnika należy oddzielić miąższ od skórki - można to zrobić nożem lub widelcem. Po zblendowaniu lub rozgnieceniu miąższu uzyskamy gotowe puree, które stanowi bazę dla wielu pysznych dań!
Przeczytaj także: 4 przepisy na słodkie śniadanie z dynią w roli głównej
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements