Jakie mięso wybrać na nuggetsy?
Tym, co wyróżnia nuggetsy na tle innych dań z kurczaka, jest to, że przygotowuje się je z mięsa pozbawionego kości. Z tego powodu choć w smaku mogą przypominać np. skrzydełka, ich konsystencja jest nieco inna.
Przeczytaj także: Przepis na skrzydełka z kurczaka lepsze niż z fast foodu
Najczęściej nuggetsy robi się z mięsa z piersi kurczaka, szczególnie z małej jego części - polędwiczki. Jednak równie dobrym wyborem będzie mięso z udka, z którego zdejmiemy skórę, usuniemy kości i tłuszcz. Najważniejsze, by mięso po usmażeniu lub upieczeniu było soczyste.
Alternatywą dla kurczaka może być mięso z indyka. Z niego także możemy przygotować nuggetsy – instrukcja będzie taka sama, jednak gotowe danie będzie mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku.
Pyszne nuggetsy z kurczaka – przepis
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 200 g płatków kukurydzianych,
- 3 łyżki mąki,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka papryki w proszku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- sól, pieprz,
- masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę lub paski. Dopraw pieprzem i solą. W miseczce przygotuj mieszankę z bułki tartej, mąki, papryki zwykłej i wędzonej oraz czosnku. Do tego dodaj pokruszone płatki kukurydziane. Do osobnej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Kawałki kurczaka zamocz w jajku, a następnie obtaczaj w przygotowanej panierce. Smaż na rozgrzanym maśle lub oleju.
Nuggetsy z kurczaka możesz także upiec w piekarniku. Opanierowane mięso układaj na blaszce i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 15 minut. Podawaj z ulubionym sosem.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements