Jajka można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest usmażenie omleta. To idealny pomysł na niedzielne śniadanie dla wielu osób. Wspaniale komponuje się z sałatką ze świeżych letnich warzyw i sera owczego, a także z kromką chleba żytniego! Są i fani wersji na słodko, np. z borówkami i malinami.
Jak zrobić omlet, aby był puszysty?
Sekretem jest oddzielenie białek od żółtek i ubicie ich na sztywną i lśniącą pianę. Ważne, aby tak przygotowaną pianę ostrożnie i delikatnie zmieszać z resztą składników, najlepiej drewnianą łyżką. Można także dodać nieco wody gazowanej, a na pewno omlet będzie puszysty.
Omlet na słono – przepis
Składniki:
- 3-4 jajka,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- ząbek czosnku,
- pół cebuli,
- 1/3 papryki,
- garść szpinaku,
- 20 g sera,
- szczypta papryki słodkiej,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy drobno pokrojone warzywa i szpinak – smażymy kilka minut. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy te pierwsze. Do piany dodajemy ostrożnie żółtka, mąkę i przyprawy, starty ser oraz podsmażone warzywa. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wlewamy masę i smażymy pod przykryciem. Omlet jest gotowy, gdy jest zarumieniony z dwóch stron.
Omlet na słodko – przepis
Składniki:
- 3-4 jajka,
- łyżka masła,
- szczypta soli,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka cukru lub ksylitolu.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę (z solą). Powoli dodajemy żółtka, cukier, mąkę i całość mieszamy (można też ubić). Smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiany kolor. Do omletu pasują świeże owoce – borówki i maliny, krem czekoladowy, banan, syrop z agawy.
Oprac. Angelika Drygas
Fot. envato elements