Dżem z rabarbaru na zimę
Ze wszystkim przetworów z rabarbaru, jednym z najprostszych do zrobienia jest dżem. Dzięki temu, że rabarbar nie puszcza dużo soku, nasz dżem będzie naprawdę gęsty. Warto pamiętać, że z łodygami tej rośliny świetnie komponują się imbir, pomarańcza czy cynamon, te składniki można więc z powodzeniem dodawać do dżemu!
Składniki:
- 1 kg rabarbaru;
- 500 g cukru;
- cynamon, wanilia, imbir – opcjonalnie, do smaku.
Sposób przygotowania:
Młode pędy rabarbaru dokładnie myjemy, a następnie kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki rośliny zanurzamy w około 150 ml wrzącej wody i gotujemy przez kwadrans. Po zagotowaniu rabarbar odcedzamy i przecieramy przez sitko. Powstałą masę przekładamy do garnka i i wsypujemy cukier. Ustawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gotujemy przez około kwadrans, aż dżem zgęstnieje.
Gorący dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików, które zakręcamy i obracamy do góry dnem.
Nalewka z rabarbaru
Nalewkę z rabarbaru przygotowuje się podobnie, jak nalewki z innych owoców.
Składniki:
- 2 kg rabarbaru;
- 0,5 l spirytusu;
- 250 ml wody;
- 30 dag cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od dokładnego umycia rabarbaru i pokrojenia go na kawałki o grubości około 2 cm. Następnie wrzucamy do słoja, zasypujemy cukrem i energicznie potrząsamy. Należy potrząsać słojem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zalewamy rozcieńczonym spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Co kilka dni wstrząsamy słoikiem. Po 6 tygodniach filtrujemy i wlewamy do butelek. Potem należy jeszcze na minimum 2 tygodnie odstawić nalewkę w chłodne, ciemne miejsce.
Mus z rabarbaru do słoików
Mus z rabarbaru będzie świetnym dodatkiem do słodkich wypieków oraz innych deserów. Jest bardzo prosty w wykonaniu i naprawdę pyszny.
Składniki:
- 1,5 kg rabarbaru;
- 1 szklanka cukru (około 250 g);
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy na półcentymetrowe kawałki. Zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc. Następnie przekładamy do garnka. Prażymy na niedużym ogniu i – aby rabarbar się nie przypalił, mieszamy co jakiś czas. Jeżeli jest za mało soczysty, można dolać odrobinę wody. Rabarbar dusimy aż do momentu całkowitego rozpadu i powstania jednolitej masy. Kropimy powstały mus sokiem z cytryny i mieszamy.
Gotowy mus przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy je i obracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Można także pasteryzować mus. Jak to zrobić?
Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule: Sposoby na wekowanie
Kamila Berthold
Fot. Pixabay, Envanto elements