Kiedy przypada Światowy Dzień Jabłka?
W kalendarzu świąt nietypowych możemy odnaleźć między innymi Światowy Dzień Jabłka. Przypada on już niedługo - 28 września. To doskonała okazja, by celebrować ten owoc w kuchni! Organizm z pewnością nam za to podziękuje, bo jabłka zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B. Są także bogate w minerały takie jak potas, żelazo czy cynk. Regularne spożywanie jabłek pomoże w walce z cholesterolem, wesprze procesy trawienne a nawet korzystnie wpłynie na urodę!
Przeczytaj także: Jak zrobić ocet jabłkowy? Podajemy przepis krok po kroku!
Jakie odmiany jabłek wybierać w kuchni?
Na świecie istnieje kilkadziesiąt tysięcy odmian jabłek. To ogrom, który każdemu zawróci w głowie! W Polsce jest ich mniej – na naszym rynku funkcjonuje tylko kilkadziesiąt odmian. Kruche, twarde, kwaśne, miodowe, słodkie... Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie!
Chcąc wykorzystać jabłka w kuchni, dobrze jest wcześniej zapoznać się z tym, do jakich dań pasują poszczególne gatunki. Na przykład słodkie jabłka, jak malinówki czy lobo, będą świetnym dodatkiem do deserów. Jabłka kwaśne, jak antonówki czy renety, to najlepszy wybór na dżem i powidła. Z kolei do klasycznej szarlotki najlepsze będą uniwersalne, zbalansowane słodko-kwaśne odmiany, jak delikates, jonatan czy rubin.
Przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami
Zapach świeżych drożdżowych racuchów to dla wielu osób wspomnienie z dzieciństwa. Jednak w dorosłym wieku smakują równie dobrze! Podpowiadamy, jak je zrobić.
Składniki:
- 250 ml letniego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko w temp. pokojowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 25 g świeżych drożdży
- 3 średniej wielkości jabłka
Przygotowanie:
Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe. W misce lub garnuszku wymieszaj mleko, cukier, pokruszone drożdże i trochę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj jajko i cukier waniliowy oraz drożdżowy zaczyn. Wymieszaj, aż ciasto stanie się jednolite (możesz użyć miksera). Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na 30-40 minut, by ciasto podwoiło objętość.
Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne. Pokrój owoce w drobną kostkę. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju z obu stron. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Pixabay