Po co moczyć mięso w solance?
Moczenie mięsa w solance może się wydawać stratą czasu, zwłaszcza gdy chcemy szybko przyrządzić obiad. Warto jednak odpowiednio zaplanować przygotowania i zamarynować mięso w ten sposób. Dzięki moczeniu w solance będzie ono kruche, delikatne i aromatyczne. Do tego zyska specyficzny smak, który można podbić odpowiednim doborem przypraw.
Jakie mięso można marynować w solance?
Moczenie w solance to sposób przyrządzania mięsa znany w Polsce od lat. Można w ten sposób obrobić właściwie każdy rodzaj mięs: wołowinę, wieprzowinę i drób. Marynowanie w solance z dodatkiem przypraw sprawdzi się również w przypadku ryb.
Przeczytaj także: 3 przepisy na soczyste mięso w aromatycznym sosie. Doskonałe na niedzielny obiad!
Ile czasu moczyć mięso w solance?
Czas marynowania mięsa w solance zależy od jego rodzaju. Delikatnym rybom wystarczy około 10 minut, by przeszły smakami przypraw i nie traciły białka podczas smażenia. Z kolei wołowinę, wieprzowinę czy drób warto potrzymać w solance kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smak aromatycznego, soczystego mięsa wynagrodzi nam poświęcony na to czas!
Przepis i proporcje na solankę do mięsa
Składniki:
- 30-40 g soli,
- 1 litr wody,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy będzie się gotować, dodaj przyprawy i zostaw na średnim ogniu na około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz i odstaw do ostudzenia. W chłodnej solance zanurz mięso, odłóż w zimne miejsce na kilka godzin.
Jakie przyprawy dodać do solanki?
Dodawane do solanki przyprawy warto dostosować do mięsa, które będzie się w niej moczyło, by dodatkowo podkreślić jego smak:
- do wieprzowiny: majeranek, szałwia, jałowiec, tymianek,
- do drobiu: oregano, zioła prowansalskie, wędzona lub świeża papryka, kumin, trawa cytrynowa,
- do ryby: trawa cytrynowa, koperek.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements