StoryEditorMarynowanie mięs

Jakie są doskonałe proporcje na solankę do mięsa?

Wprawdzie dopiero co zaczął się wielki post, ale zapobiegliwe gospodynie domowe już dziś myślą o daniach na wielkanocny obiad. Ten posiłek nie obejdzie się bez porcji doskonałego, soczystego mięsa. Smak i teksturę można polepszyć dzięki moczeniu mięsa w solance. Jak ją przygotować, by była doskonała?

Po co moczyć mięso w solance? 

Moczenie mięsa w solance może się wydawać stratą czasu, zwłaszcza gdy chcemy szybko przyrządzić obiad. Warto jednak odpowiednio zaplanować przygotowania i zamarynować mięso w ten sposób. Dzięki moczeniu w solance będzie ono kruche, delikatne i aromatyczne. Do tego zyska specyficzny smak, który można podbić odpowiednim doborem przypraw. 

Jakie mięso można marynować w solance? 

Moczenie w solance to sposób przyrządzania mięsa znany w Polsce od lat. Można w ten sposób obrobić właściwie każdy rodzaj mięs: wołowinę, wieprzowinę i drób. Marynowanie w solance z dodatkiem przypraw sprawdzi się również w przypadku ryb

Przeczytaj także: 3 przepisy na soczyste mięso w aromatycznym sosie. Doskonałe na niedzielny obiad!

Ile czasu moczyć mięso w solance? 

Czas marynowania mięsa w solance zależy od jego rodzaju. Delikatnym rybom wystarczy około 10 minut, by przeszły smakami przypraw i nie traciły białka podczas smażenia. Z kolei wołowinę, wieprzowinę czy drób warto potrzymać w solance kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smak aromatycznego, soczystego mięsa wynagrodzi nam poświęcony na to czas! 

Przepis i proporcje na solankę do mięsa 

Składniki

  • 30-40 g soli, 
  • 1 litr wody, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach 
  • 2 łyżki cukru 

Przygotowanie

Zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy będzie się gotować, dodaj przyprawy i zostaw na średnim ogniu na około 2 minuty. Po tym czasie wyłącz i odstaw do ostudzenia. W chłodnej solance zanurz mięso, odłóż w zimne miejsce na kilka godzin. 

Jakie przyprawy dodać do solanki? 

Dodawane do solanki przyprawy warto dostosować do mięsa, które będzie się w niej moczyło, by dodatkowo podkreślić jego smak: 

  • do wieprzowiny: majeranek, szałwia, jałowiec, tymianek, 
  • do drobiu: oregano, zioła prowansalskie, wędzona lub świeża papryka, kumin, trawa cytrynowa, 
  • do ryby: trawa cytrynowa, koperek.

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
02. maj 2024 07:27