StoryEditorDanie bez mięsa

Kartoflak czyli wegetariańska zapiekanka z ziemniaków: jak ją zrobić?

Gdy robi się chłodniej, nabieramy ochoty na bardziej treściwe posiłki. W tym przypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak dania z ziemniaków. Wśród nich warto wypróbować kartoflak, czyli pochodzącą ze Śląska wegetariańską zapiekankę z tych warzyw. To pomysł na tani i smaczny obiad!

Z czym podawać wegetariański kartoflak? 

Bazowy przepis na kartoflak, czyli ziemniaczaną zapiekankę, nie zawiera mięsa, dlatego z pewnością będzie atrakcyjny dla osób na diecie wegetariańskiej. Jednak również ci, którzy nie odmiawiają mięsa, mogą przyrządzić to danie w domu. Aby zadowolić mięsożerców, można dodać do niego skwarki lub podać zapiekankę z gulaszem albo innym sosem mięsnym. 

Z kolei wegetarianie z pewnością chętnie zjedzą kartoflak z dodatkiem kwaśnej śmietany lub kiszonych ogórków. Można także pokusić się o przygotowanie bezmięsnego sosu grzybowego.

Zobacz także: Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? WEGAŃSKI przepis!

Jak zrobić wegetariańską zapiekankę z ziemniaków? 

Składniki: 

  • 2 kg obranych ziemniaków 
  • 2 cebule 
  • 2-3 jajka 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 50-70 ml oleju 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżki bułki tartej 
  • masło do smarowania formy 

Przygotowanie: 

Obierz i umyj ziemniaki. Następnie obierz cebule. Zetrzyj jedne i drugie na tarce, używając najmniejszych oczek. Przełóż starte warzywa na gęste sitko i ustaw na misce, by odsączyć nadmiar płynu. 

Następnie wymieszaj tarte ziemniaki, cebulę, jajka, olej, mąkę i przyprawy w dużej misce. Masa powinna być gęsta i jednorodna. Jeśli taka nie jest, dodaj jeszcze jedno jajko (by rozrzedzić) lub więcej mąki (by zagęścić). 

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wylej masę ziemniaczaną i wyrównaj. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-200°C (gdyby zapiekanka zaczęła się przypalać, zmniejsz do 150°C). Po wyjęciu odstaw na ok. 10 minut. Następnie wyjmij z formy, przekręcając ją do góry dnem. Pokrój zapiekankę w grube plastry i podawaj z wybranymi dodatkami. 

Jeśli chcesz, by zapiekanka była bardziej chrupka, każdy plaster po pokrojeniu podsmaż po obu stronach na patelni z rozgrzanym masłem. W ten sposób możesz także podgrzać danie na drugi dzień.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 21:20