Z czym podawać wegetariański kartoflak?
Bazowy przepis na kartoflak, czyli ziemniaczaną zapiekankę, nie zawiera mięsa, dlatego z pewnością będzie atrakcyjny dla osób na diecie wegetariańskiej. Jednak również ci, którzy nie odmiawiają mięsa, mogą przyrządzić to danie w domu. Aby zadowolić mięsożerców, można dodać do niego skwarki lub podać zapiekankę z gulaszem albo innym sosem mięsnym.
Z kolei wegetarianie z pewnością chętnie zjedzą kartoflak z dodatkiem kwaśnej śmietany lub kiszonych ogórków. Można także pokusić się o przygotowanie bezmięsnego sosu grzybowego.
Zobacz także: Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? WEGAŃSKI przepis!
Jak zrobić wegetariańską zapiekankę z ziemniaków?
Składniki:
- 2 kg obranych ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 50-70 ml oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżki bułki tartej
- masło do smarowania formy
Przygotowanie:
Obierz i umyj ziemniaki. Następnie obierz cebule. Zetrzyj jedne i drugie na tarce, używając najmniejszych oczek. Przełóż starte warzywa na gęste sitko i ustaw na misce, by odsączyć nadmiar płynu.
Następnie wymieszaj tarte ziemniaki, cebulę, jajka, olej, mąkę i przyprawy w dużej misce. Masa powinna być gęsta i jednorodna. Jeśli taka nie jest, dodaj jeszcze jedno jajko (by rozrzedzić) lub więcej mąki (by zagęścić).
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę wylej masę ziemniaczaną i wyrównaj. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180-200°C (gdyby zapiekanka zaczęła się przypalać, zmniejsz do 150°C). Po wyjęciu odstaw na ok. 10 minut. Następnie wyjmij z formy, przekręcając ją do góry dnem. Pokrój zapiekankę w grube plastry i podawaj z wybranymi dodatkami.
Jeśli chcesz, by zapiekanka była bardziej chrupka, każdy plaster po pokrojeniu podsmaż po obu stronach na patelni z rozgrzanym masłem. W ten sposób możesz także podgrzać danie na drugi dzień.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements