Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszenie wszelkich warzyw jest bardzo popularne na wschodzie. Mistrzami kiszonek są Ukraińcy, Białorusini i Rosjanie - potrafią oni kisić nawet... arbuzy! Jednak dalej na wschód kiszonki również pozostają popularne. Przygotowuje się je na przykład w Korei, skąd pochodzi kimchi, z pewnością znane fanom ostrych smaków i azjatyckiej kuchni.
Popularność kiszonych warzyw wynika po części z ich charakterystycznego smaku, jednak odpowiadają za nią także właściwości zdrowotne tych przetworów. Kiszonki to bowiem bomby dla zdrowia! Są prawdziwym zbawieniem zwłaszcza dla osób, które muszą przechodzić antybiotykoterapię, ponieważ są naturalnymi probiotykami. Obecny w kiszonkach kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji, oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Ta substancja reguluje także florę bakteryjną w jelitach, wspiera trawienie, może zmniejszyć poziom cholesterolu.
Jakie składniki odżywcze znajdują się w kiszonkach?
Kiszonki dostarczają organizmowi także witaminy z grupy B, których jest w nich sporo, oraz witaminy C, A, E, K. W tych produktach obecne są także inne składniki odżywcze, w tym wapń, magnez, fosfor czy potas. Osoby na diecie powinny szczególnie zainteresować się kiszonymi warzywami, bo są one bardzo niskokaloryczne.
Przy tych wszystkich właściwościach, mimo wszystko z kiszonkami nie można przesadzać. Przygotowuje się je bowiem z wykorzystaniem dużej ilości soli, a jej nadmiar szkodzi zdrowiu.
Jak zrobić kiszone pomidory? Podstawowy prosty przepis
Składniki:
- 2 kg pomidorów (nieduże, jędrne, mięsiste np. odmiany gruntowej),
- korzeń chrzanu,
- 8 ząbków czosnku,
- 4 gałązki kopru,
- 4 liście wiśni albo winorośli, czarnej porzeczki, dębu,
- gorczyca (ok. łyżka na słoik),
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej,
- 2 l wody.
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie umyj. Chrzan pokrój w słupki, czosnek w grube plasterki. Pomidory ułóż w wyparzonym słoiku - nie ściskaj jednak za mocno, by ich nie uszkodzić. Do każdego słoika włóż kawałek chrzanu, kilka ząbków czosnku, łyżkę gorczycy, koper, kilka kulek ziela angielskiego oraz liście wybranej rośliny. Następnie przygotuj zalewę - ok. 1 łyżka soli na litr wody. Zagotuj. Pomidory możesz zalewać gorącą zalewą, ale jeśli boisz się, że popęka skórka, możesz ją najpierw ostudzić. Po zalaniu upewnij się, że pomidory nie wystają ponad powierzchnię płynu.
Gotowe słoiki zostaw w kuchni na około tydzień. Po tym czasie kiszonka jest gotowa. Przechowuj w chłodnym miejscu – powinny zachować jędrność przez ok. 2 miesiące.
Kiszone pomidory z jogurtem
Składniki:
- 4 duże pomidory malinowe,
- 1 jogurt naturalny,
- 1 pęczek cebuli dymki,
- sól, pieprz
- przyprawy do smaku: suszony czosnek, mielona papryka
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Dymkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pomidorami. Dodaj przyprawy - sałatka powinna być ostra w smaku. Następnie wlej jogurt i całość dobrze wymieszaj. Przełóż do słoików i zakręć. Odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Kiszone zielone pomidory po rosyjsku
Składniki:
- 2 kg zielonych pomidorów,
- korzeń chrzanu,
- 8 ząbków czosnku,
- 4 gałązki kopru,
- 2 łyżki niejodowanej soli kamiennej,
- 2 l wody.
Przygotowanie:
Pomidory umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. W każdym słoiku umieść kilka baldachów kopru. Na nim układaj cząstki pomidorów, przekładając warstwami czosnku i chrzanu. Na wierzchu słoików umieść koperek.
Przygotuj zalewę z 2 l wody i 2 łyżek soli. Dokładnie wymieszaj i jeszcze gorącą zalej pomidory tak, aby nie wystawały ponad płyn. Zamknij słoiki i odstaw na ok. tydzień. Przechowuj w chłodnym pomieszczeniu albo w lodówce.
Kiszone pomidory po gruzińsku
Składniki:
- 2 kg zielonych pomidorów,
- 1 szklanka startej marchewki,
- 1 czosnek,
- papryczka chilli,
- natka pietruszki,
- pieprz i kolendra w ziarnach,
- 200 gramów białej cebuli,
- 2 l wody,
- 50 ml octu,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru,
- ewentualnie: gruzińska przyprawa chmeli-suneli
Przygotowanie:
Choć tę przystawkę nazywa się kiszonymi pomidorami, bliżej jej właściwie do pomidorów konserwowych. Aby ją przygotować, dokładnie umyj pomidory, osusz i natnij na krzyż. Cebulę obierz i drobno posiekaj, wymieszaj ze startą marchwią. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Ostrą papryczkę posiekaj drobno i wymieszaj z warzywami. Tak przygotowaną masą napełnij nacięte pomidory. Umieść je ostrożnie w słoikach. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z cukrem, solą i octem. Następnie dodaj kolendrę i pieprz. Zalej pomidory gorącą zalewą. Pasteryzuj słoiki przez 10 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements