StoryEditorGotowanie z resztek

Kuchnia zero waste po Wielkanocy: tosty francuskie z suchej babki świątecznej

W święta z chęcią objadamy się przysmakami. Jednak gdy okres świąteczny dobiega końca, w naszych lodówkach zwykle wciąż pozostaje sporo jedzenia. Warto odpowiednio je rozdysponować - podzielić się z bliskimi, zamrozić lub przerobić. Świetnym pomysłem jest zamienienie wyschniętej świątecznej babki w tosty francuskie! Jak to zrobić?

Jak rozsądnie kupować żywność? 

Aby nie marnować żywności warto robić rozsądne zakupy. Dotyczy to również okresu świątecznego, gdy po pierwsze chcemy zrobić większe zapasy, a po drugie zewsząd atakują nas promocje. Czasem warto jednak zastanowić się, czy duże zakupy to dobry pomysł. Nie odczujemy oszczędności w portfelu, jeżeli wyrzucimy część żywności, ponieważ się zepsuje lub minie termin jej przydatności do spożycia. Niekiedy lepiej zrezygnować, zwłaszcza z promocji w modelu “2+1”. Wyjątkiem są produkty, które mogą spędzić więcej czasu w kuchennej szafce: kasza, ryż, makaron, mąka czy cukier. 

Jak odpowiednio przechowywać żywność? 

Jeżeli wdrażasz wszystkie zasady rozsądnych zakupów a mimo to wciąż wyrzucasz żywność, zastanów się, czy nie popełniasz błędów w przechowywaniu. Zwykle producent informuje na opakowaniu, w jakich warunkach powinno się umieścić dany produkt. Tych wskazówek należy przestrzegać, by jedzenie jak najdłużej zachowało świeżość. Większość produktów spożywczych można zamrozić, a to doskonały sposób na przedłużenie ich przydatności do zjedzenia! 

Przeczytaj więcej: Jak wyrzucać mniej jedzenia? Poznaj 10 trików zero waste! 

Przepis na tosty francuskie z wielkanocnej babki 

Składniki: 

  • resztka dowolnej babki wielkanocnej bez kremu, 
  • 1 jajko, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • masło do smażenia, 
  • ulubione dodatki: masło orzechowe, dżem lub konfitura, krem, świeże owoce itd. 

Przygotowanie

Babkę wielkanocną pokrój w grube, równe plastry. Jajko rozbij do naczynia i roztrzep widelcem. Dodaj mleko. W tak przygotowanej masie maczaj suchą babkę z obu stron. Smaż na rozgrzanym maśle aż do zazłocenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 16:04