Jak rozsądnie kupować żywność?
Aby nie marnować żywności warto robić rozsądne zakupy. Dotyczy to również okresu świątecznego, gdy po pierwsze chcemy zrobić większe zapasy, a po drugie zewsząd atakują nas promocje. Czasem warto jednak zastanowić się, czy duże zakupy to dobry pomysł. Nie odczujemy oszczędności w portfelu, jeżeli wyrzucimy część żywności, ponieważ się zepsuje lub minie termin jej przydatności do spożycia. Niekiedy lepiej zrezygnować, zwłaszcza z promocji w modelu “2+1”. Wyjątkiem są produkty, które mogą spędzić więcej czasu w kuchennej szafce: kasza, ryż, makaron, mąka czy cukier.
Jak odpowiednio przechowywać żywność?
Jeżeli wdrażasz wszystkie zasady rozsądnych zakupów a mimo to wciąż wyrzucasz żywność, zastanów się, czy nie popełniasz błędów w przechowywaniu. Zwykle producent informuje na opakowaniu, w jakich warunkach powinno się umieścić dany produkt. Tych wskazówek należy przestrzegać, by jedzenie jak najdłużej zachowało świeżość. Większość produktów spożywczych można zamrozić, a to doskonały sposób na przedłużenie ich przydatności do zjedzenia!
Przeczytaj więcej: Jak wyrzucać mniej jedzenia? Poznaj 10 trików zero waste!
Przepis na tosty francuskie z wielkanocnej babki
Składniki:
- resztka dowolnej babki wielkanocnej bez kremu,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- masło do smażenia,
- ulubione dodatki: masło orzechowe, dżem lub konfitura, krem, świeże owoce itd.
Przygotowanie:
Babkę wielkanocną pokrój w grube, równe plastry. Jajko rozbij do naczynia i roztrzep widelcem. Dodaj mleko. W tak przygotowanej masie maczaj suchą babkę z obu stron. Smaż na rozgrzanym maśle aż do zazłocenia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements