StoryEditorNie marnuj żywności!

Jak wyrzucać mniej jedzenia? Poznaj 10 trików zero waste!

Problem wyrzucania jedzenia pozostaje wciąż bardzo aktualny. W Polsce marnuje się nawet około 5 ton żywności rocznie! Warto postarać się o to, by zminimalizować to zjawisko we własnym gospodarstwie domowym. Pomoże w tym rozsądne planowanie zakupów oraz kilka prostych trików!

Zasady dobrych zakupów  

Szacuje się, że nawet 1/3 wyprodukowanej na świecie żywności nie zostaje skonsumowana i trafia do śmieci. To ogromne marnotrawstwo! By zminimalizować skalę tego zjawiska we własnym domu, warto wdrożyć kilka prostych zasad. Dotyczą one głównie rozsądnego kupowania. Przed wyjściem na zakupy dobrze zorientować się, co mamy w szafkach i co planujemy gotować w najbliższym czasie, a następnie sporządzić listę potrzebnych produktów i trzymać się jej w sklepie

Warto także mieć świadomość tego, ile kupujemy: wrzucając do koszyka kilka opakowań sera czy wędliny, czyli produktów, które szybko się psują, trzeba zadać sobie pytanie, czy domownicy zdołają je zjeść nim minie data ważności. Takie podejście warto zastosować szczególnie w odniesieniu do promocji typu “2+1”, które są atrakcyjne cenowo, ale nie zwrócą się, jeżeli część zakupu trafi do śmietnika. 

Jak nie marnować żywności? 

Jeżeli robienie rozsądnych zakupów mamy opanowane do perfekcji, warto wdrożyć kilka innych zasad, które pomogą nie marnować jedzenia. Pierwsza z nich dotyczy przechowywania. Należy zawsze stosować się do zaleceń producenta, dotyczących tego, w jakich warunkach powinna przebywać dana żywność. Większość produktów można bezpiecznie zamrozić, więc jeżeli orientujemy się, że czegoś jest w lodówce za dużo, warto zabezpieczyć to dobrze i schować do zamrażalnika. Należy jednak pamiętać, by opróżniać go regularnie. Tutaj zastosowanie znajduje tak zwana zasada FIFO (z ang. “First In First Out”): to, co pierwsze znalazło się w spiżarni czy zamrażarce, pierwsze powinno ją opuścić. 

10 kuchennych trików zero waste 

Stosując się do prostych zasad, dotyczących kupowania i przechowywania, z pewnością ograniczymy ilość wyrzucanego jedzenia. Dodatkowo w kuchni możemy wykorzystać też sprytne triki, które pozwolą przedłużyć trwałość niektórych produktów spożywczych lub zużyć je do końca. Oto przykłady! 

1. Przechowuj cebulę w rajstopach 

Ten trik brzmi dziwacznie, ale naprawdę działa - dzięki niemu cebula dłużej zachowuje świeżość! Włóż ją do czystych rajstop lub pończoch i zawiąż węzeł. Powtarzaj, aż wypełnisz całość. Kluczowe są węzły, dzięki którym cebule nie będą się ze sobą stykały. 

2. Miękkie owoce zalej octem 

Miękkie owoce w typie jagód szybko tracą świeżość. By temu zapobiec, zalej je wodą z octem, zmieszaną w proporcji 10:1 i zostaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz je z płynu i zostaw do wyschnięcia. Będą jędrne dłużej! Jeżeli boisz się, że owoce przejdą smakiem octu, możesz skropić je sokiem z cytryny.

3. Zamrażaj zioła 

Świeże zioła można zapakować do woreczków i zamrozić. Jeżeli są już nieco przywiędnięte, posiekaj je drobno, umieść w foremce do lodu i zalej oliwą, a następnie zamroź. Uzyskasz gotowe kostki z przyprawami do smażenia. 

4. Rób sosy w słoikach z resztkami 

Jeżeli widzisz, że w słoiku z musztardą czy majonezem zostały już resztki produktu, dodaj do nich zioła, wodę i odrobinę octu, zakręć naczynie i energicznie potrząśnij. Uzyskasz pyszny sos, nie zmarnujesz jedzenia i oszczędzisz sobie zmywania! 

5. Przechowuj warzywa w wodzie 

Jeżeli wyrzucasz warzywa, bo zbyt szybko tracą świeżość, spróbuj przechowywać je w niewielkiej ilości zimnej wody. Takie rozwiązanie przedłuży trwałość szparagów, rzodkiewki czy szczypiorku. 

6. Posmaruj ser masłem, żeby nie wysechł 

Żółty ser dobrze po zakupie wyjąć z plastikowego opakowania i przechowywać w szkle. Kuchenny trik, który przedłuży jego świeżość, to posmarowanie sera cieniutką warstwą masła. Dzięki temu nie będzie obsychał. 

7. Użyj folii, by przedłużyć świeżość bananów i ogórków 

W wielu przypadkach używanie folii to nienajlepszy pomysł, by zabezpieczyć żywność. Istnieją jednak wyjątki. Jeżeli owiniesz folią zielonego ogórka i schowasz go do lodówki, dłużej będzie świeży i jędrny. Z kolei owinięcie pnia banana folią sprawi, że owoc będzie wolniej ciemniał. 

8. Zjadaj produkty do końca 

Wiadomo, że je się także oczami, więc często widząc obeschnięty kawałek chleba czy pomarszczoną paprykę, nie mamy ochoty ich zużyć. Jednak wyrzucanie nie jest dobrą drogą - należy zadbać o to, by wykorzystywać produkty do końca, np. dorzucając je do dań z resztek czy odświeżając w miarę możliwości. 

Pomysły na odświeżenie i wykorzystanie suchego pieczywa znajdziesz tutaj: Jak uratować czerstwy chleb? Poznaj proste triki!

9. Wykorzystaj naturalne właściwości owoców i warzyw 

Czasem nie trzeba wiele, by owoce i warzywa były świeże nieco dłużej. Dla przykładu, jeżeli w kuchni używasz awokado, zostaw pestkę w części, której nie zjesz. Podobnie postępuj z ananasem: odkrawaj po kawałku od góry, a ucięte miejsce przykrywaj koroną tego owocu. 

10. Gotuj z resztek 

Czasem, szczególnie w okresie świątecznym, półki w lodówce i spiżarni uginają się od jedzenia, ale nie mamy już ochoty kolejny raz odgrzewać tego samego dania. Warto wtedy uruchomić wyobraźnię i wykorzystać wszelkie zalegające resztki, od warzyw aż po wędliny. Można wyczarować z nich pyszne zapiekanki, pasty do kanapek, a nawet desery! 

Więcej pomysłów na gotowanie zero waste znajdziesz tutaj: Co zrobić z pieczywa i innych resztek jedzenia po świętach?

 

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. czerwiec 2024 15:54