Co zrobić, by zupa ogórkowa smakowała jak u babci?
Gotujesz ogórkową od lat, ale wciąż nie możesz odtworzyć zapomnianego babcinego przepisu? Spróbuj tego triku! Zanim dodasz warzywa do garnka, pokrój je i podsmaż na maśle przez kilka minut. Tak samo postąp z ogórkami kiszonymi – zetrzyj je na tarce i przesmaż z masłem i posiekanym czosnkiem na patelni. Dzięki temu warzywa zyskają specyficzny smak, którego nie da się uzyskać inaczej. Całkowicie odmieni to ogórkową: będzie wyrazista, przyjemnie kwaskowa, ale zarazem lekko maślana!
Przeczytaj także: Przyprawiona marchewka na ciepło - wyborny dodatek do obiadu!
Przepis na domową ogórkową jak u babci
Składniki:
- 400 g mięsa na wywar,
- 500 g ogórków kiszonych,
- 300-400 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 kawałek selera korzeniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
- pęczek świeżego koperku,
- sok z ogórków kiszonych
Przygotowanie:
Mięso opłucz, oczyść i umieść w dużym garnku. Zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy (ilość według uznania). Zagotuj, zbierz szumowiny, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 20 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój i dodaj do garnka. Obierz marchew, pietruszkę i seler, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni na maśle aż zmiękną. Dodaj do garnka z wywarem. Na tarce zetrzyj ogórki kiszone, czosnek obierz i posiekaj. Podsmaż ogórki z czosnkiem na maśle i dodaj do zupy. Gdy ziemniaki zmiękną, dopraw solą, pieprzem i sokiem z kiszonych ogórków. Podawaj zupę posypaną posiekanym koperkiem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements